ВАТА

Силата на движењето

Вата доша

Вата дoшата е составена од елементите воздух и етер. Замислете ги овие елементи кои доаѓаат во контакт со вашето битие. Какви квалитети поседуваат воздухот и етерот (просторот помеѓу нештата)? Како се чувствуваат во вашето тело и ум? Дали воздухот и етерот се: лесни или тешки, топли или ладни, статични или текови? Дозволете ни да ви помогнеме да одговорите на овие прашања.

Воздухот и етерот се својствено лесни, суви, ладни, мобилни и текови. Бидејќи овие се квалитети што ги содржат овие елементи и овие елементи се оние што ја создаваат вата дошата, тогаш вата дошата ги одразува и овие квалитети.

Личностите со конституција вата ги рефлектира квалитетите на воздухот и етерот во нивните физички, ментални и емоционални тела. Телото со вата е неправилно, понекогаш тенко со долги коски или понекогаш вата се манифестира како фигура во форма на круша. Вообичаено, личностите со конституција вата имаат потешкотии да добијат тежина. Личноста е немирна, авантуристичка, сонувачка и харизматична. Душата со вата е креативна, уметничка и ги инспирира другите. Тешко е да се утврди личност од вата, бидејќи нивната природа е својствено мобилна. Тие сакаат движење, се менуваат и скокаат во идејата да пробаат нови работи. Неофицијалната маскота на вата доша е колибри или пеперутка. Тие секогаш се движат, летаат од едно на друго место. За некои може да изгледа дека на типовите вата им недостасува насока, но личностите со конституција вата токму тоа ги прави да се чувствуваат живи.

Кога вата дошата е надвор од рамнотежа во рамките на една личност, тенденцијата е за прекумерно движење на телото и умот. Ова може да доведе до вознемиреност, презаситеност, несоница и страв.

Во физичкото тело, нерамнотежата на вата се манифестира како студ, сувост и запек.

На кожата, нерамнотежата може да се види и почувствува како сувост, грубост, предвремено стареење и брчки.

РУТИНА ЗА НЕГА НА КОЖА СО КОНСТИТУЦИЈА ВАТА

Со вата кожата владеат елементите воздух и етер. Кога е во рамнотежа, кожата од вата тип е маслена, малку ладна, сува и има убави пори. Кога е надвор од рамнотежа, овој тип на кожа е склон на голема сувост, црни дамки, предвремено стареење и брчки. Брчките имаат тенденција да бидат најзастапени во регионот на челото и околу очите. Нашето специјално направеното масло за Вата доша ги контрабалансира квалитетите на вата со обезбедување на влага, сила, топлина и ја храни сува и/или зрела кожа.

СОВЕТИ ЗА СОВРШЕНА ВАТА КОЖА

  • Избегнувајте сурова и ладна храна.
  • Јадете пријатна, необична, добро зачинета храна, подготвена во здрави масла, како што е ги маслото.
  • Конзумирајте билки како куркума, ким и морско оревче, кои се одлични за смирување на вата дошата.
  • Прво нешто наутро, напијте се топла вода со лимон за да промовирате перисталтичко дејство во дебелото црево.
  • Секогаш бидете на топло. Носете џемпер или топла наметка и избегнувајте студени и суви околини.
  • Создадете јога пракса која го потенцира движењето на заземјување, како што се асаните дрво или поза на дете.
  • Култивирајте дневна пракса за медитација. Започнете со само 5 минути на ден и полека зголемувајте кон 20-30 минути на ден.
  • Правете топли бањи со есенцијални масла од ветивер, лавандер и сандалово дрво за да го смирите нервниот систем и менталното тело.
  • Изведете само-масажа секојдневно со нашето масло за тело за конституција Вата за да го задржите ткивото на кожата еластично и навлажнето.
  • Пијте ајурведски суплементи Трифала, Ашваганда и Ѓумбир ноќе за поддршка на здрава елиминација и тонизација на дебелото црево.