КАФА

Силата на стабилноста

Кафа доша

Кафа дошата ја формираат елементите земја и вода. Затворете ги очите и почувствувајте ги овие елементи кои доаѓаат во контакт со вашето битие. Какви квалитети имаат земјата и водата? Какви сензации создаваат во вашето тело и ум? Дали се овие елементи: лесни или тешки, топли или ладни, густи или течни, остри или тапи, статични или мобилни? Дозволете ни да ве водиме низ овие прашања. Земјата и водата по природа се: густи, тешки, студени, статични и тапи. Бидејќи овие се квалитетите што се содржат во овие елементи, значи дека личностите со кафа доша се карактеризираат со истите квалитети. Кафа дошата е сила на стабилност заради заземјните, стабилни елементи што ја создаваат. Типот со кафа конституција ги рефлектира земјата и водата во нивното физичко, ментално и емоционално битие. Кафа телото е цврсто, а понекогаш и округло. Многу лесно се дебелеат и многу тешко можат да симнат на килажа. Тие имаат карактеристики како изобилство на коса, големи очи и дебели усни. Личноста кај која владее кафа дошата е слатка, љубовна и лојална. Тие се луѓе на забавата или на друштвениот собир. Кафа-личностите се исто така цврсти, стабилни и уживаат во рутинските практики и ретко искачаат од нивната зона на комфор. Неофицијалната маскота на кафа дошата е слон. Тие се движат бавно, имаат отворено срце и имаат природно сочувство за другите. Кога кафа дошата е надвор од рамнотежа, во физичкото тело, може да има зголемување на телесната тежина, личноста станува летаргична, настануваат проблеми со дигестивниот тракт. Тврдоглавоста и приврзаноста може да станат проблем во емотивното тело. Нерамнотежената на кафа дошата кај кожата се манифестира со вишок на маснотија, цистични акни, црни дамки и големи пори.

РУТИНА ЗА НЕГА НА ПИТА КОЖА 

Кожата од типот Кафа ги рефлектира квалитетите на елементите на земјата и водата. Кога е во рамнотежа, кожата на кафа е бледа, мека, еластична, ладна и малку влажна. Се вели дека луѓето од природата кафа имаат кожа како кукла од Кина. Кога е надвор од рамнотежа, овој вид на кожа е склон на вишок масти, цистични акни, големи пори и е многу влажна. Кожата Кафа има голема количина колаген што ги оддалечува предвремените брчки и знаци на стареење. Нашето масло за нега на кожа со конституција кафа е формулирано со специфични билки за да има адстрингентно, затоплување и детоксикаторско дејство на кожата, со цел да се донесе идеална рамнотежа на кожата од типот кафа.

СОВЕТИ ЗА СОВРШЕНА ПИТА КОЖА    

  • Избегнувајте преработени шеќери, мрсна и/или пржена храна и сите млечни производи.    
  • Комбинирајте зачинета храна, суви и лути билки што ќе го стимулираат агни (вашиот дигестивен оган).
  • Билки како цимет и црн пипер се идеални опции.    
  • Пијте топла вода со лимон и мед првото нешто наутро за да ја исчистите и детоксифицирате кожата и да ги зголемите агните.    
  • Кардио вежбите се одлични за личностите со конституција кафа.    
  • Бикрам, Аштанга и Вињаса Јога се идеални за личностите со конституција кафа, асани кои треба да се практикуваат се поздрав на сонцето, Камила Поза и Риба Поза.    
  • Вежбајте ја уметноста да пуштите. Исчистете го вашиот плакар, пуштете ги додатоците што ве тежат надолу.    
  • Изведете само-масажа секој ден со нашето масло за тело-кафа за да ја задржите кожата активирана или пак правете Абјанга третман еднаш неделно.  
  • Користете сол со ѓумбир при капење за да ги намалите токсините насобрани во вашата кожаи истата да ја детоксифицирате.
  • Пијте ајурведски суплементи како Куркума, Ѓумбир и Трифала за балансирање на кафа дошата.