Ајурведска диета за ноември

Ајурведска диета за ноември

  Поради остриот пад на температурите, ноември е погоден за есенска диета, период од годината кога апетитот за здрави масти е најголем. На есен, луѓето од Вата и Пита можат да уживаат во потешка диета богата со масти. Додека трае ноември, веројатно ќе посакате...
Добредојдовте во сезоната на #Вата доша 🍁💫🌲

Добредојдовте во сезоната на #Вата доша 🍁💫🌲

Според Ајурведа, есента е управувана од воздушниот елемент, Вата. Во текот на оваа сезона, вообичаено е да се чувствувате: поуморни, вознемирени, да ви е студено, сувост, слабост, потиштеност и несигурност. Впрочем, ние сме циклични суштества! Важно е да го негуваме...
Подготовки за есен – сезона на ватa доша

Подготовки за есен – сезона на ватa доша

Сезона е на вата доша. Ајурведата е за постојан ребаланс на себеси, вклучувајќи сезонски измени во нашата диета и начин на живот за да се постигне оптимално здравје и благосостојба. Есента и почетокот на зимата се ближат, а со тоа ја влошуваат вата дошата, која се...
Грозје храната на Боговите

Грозје храната на Боговите

Грозјето е еден од најстарите плодови и не е случајно што го нарекуваат храна на Боговите. Одлично е за крвниот притисок, поттикнувач на имунитетот и многу е богато со минерали и витамини. Ја подобрува работата на срцето, има низок гликемиски индекс и калориски...
Денес започнува есента – почеток на Вата доша доминација

Денес започнува есента – почеток на Вата доша доминација

  Денес е почеток на есента Во Ајурведата, есента е време на домнација на Вата дошата. Главни одлики на оваа доша се: ветровито и студено, а тоа се главните својствата на Вата дошата. Она што многумина погрешно го сфаќаат, е тоа што квалитетите на природата не се...