fbpx
ПИТТА

Силата на трансформацијата

Пита доша

Пита дошата ја формираат елементите на оган и вода, при што доминантен е огнот. Замислете ги овие посебни елементи кои доаѓаат во контакт со вас. Какви квалитети имаат огнот и водата? Какви сензации создаваат во вашето тело и ум? Дали огнот и водата се: лесни или тешки, мрсни или суви, топли или ладни, статични или течат? Дозволете ни да ви помогнеме да се движите низ овие прашања. Квалитетите на оган и вода се својствено топли, лесни, остри, мрсни и течни. Бидејќи овие елементи се она што ја создаваат пита дошата, тогаш пита дошата исто така ги рефлектира овие квалитети. Личноста со конституција пита ги одразува квалитетите на оган и вода во нивните физички, ментални и емоционални тела. Пита се манифестира во физичкото тело преку средна рамка и атлетско градење, што го олеснува одржувањето на тонусот на мускулите за овој тип на тело. Ако се добие тежина, лесно е да се изгуби. Во умот, пита дошата се манифестира како острина и интелект. Личноста со доша пита има тенденција да биде природен роден водач, кој е страствен и храбар. Тие комуницираат директно. За некои, нивната јасна комуникација може да излезе како остра, сепак, личностите кај кои владее пита дошата се чувствуваат како да се јасни и дека стигнале до замислената точка. Организацијата на вредности на типовите со пита доша и завршувањето на задачите е задолжително. Кога тие се во рамнотежа, имаат убава мешавина од оган и вода елементи што се прикажува во моќна, сочувствителна природа, инспирирајќи ги другите да ги постигнат своите цели. Неофицијалната маскота на пита доша е лав. Тие се силни, моќни, бараат внимание и ќе ги заштитат своите најблиски со жестоко лојална љубов. Нерамнотежата во пита дошата се манифестира како вишок загреани емоции. Во телото, постои тенденција за хиперацидност, чиреви и воспаленија. Во умот, вишокот пита доведува до раздразливост, љубомора, нетрпеливост, пресуден став и гнев. Кожата на личноста со доша пита може да се опише како чувствителна, мрсна во областите на Т-зоната и може да биде склона кон појава на акни и флеки.

РУТИНА ЗА НЕГА НА ПИТА КОЖА

Пита – типот на кожа е исто така составена од оган и вода елементи. Кога е во рамнотежа, кожата на пита има розов сјај. Пита кожата е деликатна, природно пријатна на температура и може да има пеги. Кога е надвор од рамнотежа, овој тип на кожа е склон на вишок на топлина, воспаление, вишок масти (особено во регионот Т-зона), розацеа, пукнати капилари, акни, флеки и црвенило. Брчките обично се доминантни меѓу очите. Нашето масло за нега на Пита кожа е формулирано така што ќе даде оптимално ладење и смирување за да ги избалансира загреаните делови на кожата од типот пита.

СОВЕТИ ЗА СОВРШЕНА ПИТА КОЖА

  • Избегнувајте зачинета, пржена, премногу мрсна храна, кофеин и алкохол.
  • Комбинирајте храна со билки што ќе го оладат дигестивниот тракт како што се ким, коријандер и анасон.
  • Пијте топла вода од лимон првото нешто наутро за да ја исчистите и детоксифицирате кожата и внатрешните органи.
  • Создадете јога пракса и практикувајте асани како поза на дете, мачка, столче…
  • Практикувајте прошетки во природа и поминувајте време со најблиските наместо во конкурентни активности.
  • Култивирајте дневна пракса за медитација. Започнете со само 5 минути на ден и полека движете се кон 20-30 минути на ден.
  • Практикувајте топла бања со есенцијални масла од пеперминт, лаванда и гераниум за да се смират и оладат нервниот систем и менталното тело.
  • Практикувајте само-масажа секој ден со нашето масло за кожа со конституција пита за да го одржите ткивото на кожата здраво и смирено. Или пак еднаш неделно Абјанга третман.
  • Пијте ајурведски суплементи како Брингараџ, Шатавари и Брами за да ја одржите во баланс пита дошата.