Во Ајурведата, постојат концепти како што се сатмија (храната и билките што растат во одредена област, кои што се јадат уште од детството се и корисни за организмот) и асмамија (сè што не расте на нашето тло не е корисно).
⠀
На пример, за нас сатмаја е компирот, а за Индиецот тоа е индискиот ориз /тука не е вклучен нашиот ориз кој расте кај нас/. Затоа, треба целосно да ги избегнувате препораките на некои нутрициски автори кои ви предлагаат да ја намалите потрошувачката на компири на минимум и да го замените со ориз. Дури и меѓу познатите ајурведските експерти, постојат разлики во однос на компирот. Васиан Лад и Роберт Свобода ги класифицираат компирите како неповолни за Вата доша, но Дејвид Фроули смета дека се поволни. Ваквите противречности само укажуваат дека ефектот на компирот е прилично слаб, како во една, така и во друга смисла.
⠀
Сепак, треба правилно да ги готвите компирите. Со додавање на ким, коријандер и анасон или лук во компирите, можете да го намалите формирањето на гасови предизвикано од зголемена вата, како и да ја подобрите неговата апсорпција.
⠀
Ако јадете компири и ги почитувате препораките за Вата доша, тогаш не можете да очекувате никакви негативни последици. Се разбира, ние не зборуваме за јадење само за компир – овој производ е богат со калории и брзо создава чувство на ситост, но во исто време има не така добри биолошки активни супстанции, така што јадењето на едноличност со компири ќе биде штетно за секоја личност, дури и најздравиот компир. Затоа ви предлагаме исхраната треба да биде различна колку што е можно повеќе.
⠀
Ако ја излупите обвивката од компирот, природната ензимска рамнотежа ќе е нарушена. 85% од сувата материја е скроб, кој се претвора во сварливи шеќери благодарение на самите ензими кои се наоѓаат во кората и во тенок површински слој директно под кожата. Со лишување на компирите од ензими веднаш се преобразуваат во скроб, и на тој начин ги правиме тешко сварливи.
⠀
Затоа, препорачуваме јадење компир со кора, а непријатниот вкус што би произлегол од него можете да го елиминирате со зачини или ловоров лист додаден за време на готвењето. По некое време, излупените компири ќе попримат вкус од зачините.
0 Comments