🌶 Чили ја намалува смртноста кај заболените од рак, респираторни и кардиоваскуларни заболувања.
Пиперките – чили го зголемуваат липидниот катаболизам во разни органи и ткива, што може да заштити од висок холестерол и дебелина, намалувајќи го ризикот од хипертензија, дијабетес тип 2 и атеросклеротична кардиоваскуларна болест. Антимикробната активност на зачините се покажа дека го инхибира Helicobacter pylori и другите бактерии и габи, а со промена на микробиомот на цревата, тие влијаат на разни метаболички заболувања. Многу зачини имаат антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти. Кога станува збор за чили пиперките, „поголем вирус од Короната, е Хеликобактер пилори“ – кој кога се сместува во стомакот, делува со своите секрети на неколку начини, предизвикувајќи имуност во клетките на желудникот.
Повеќе од 50% од населението на Земјата е заразено со оваа бактерија. Има повеќе заразени во земјите во развој, додека бројот на заразени во развиените земји опаѓа.
Затоа користете го 🌶 како лек и додаток во храната.
Внимателно со дозирање то кај #Пита и #Вата доша. Лутото дополнително се препорачува кај #Кафа дошата.
0 Comments