Ајурведски лек за добра работа на срцето и намалување на воспалителните процеси
Свежиот домат не многу често се препорачува за консумација во ајурведата. Но припремен на овој начин ќе добиете вкусна закуска преку зимата, а ќе го подобрите вашето здравје.
Потребни состојки:
15 до 20 сушени домати
1 лажица мајчина душица
3 чешниња лук
1 лажица свеж сецкан рузмарин
250 мл маслиново масло
1 лажица кафеав шеќер
малку хималајска сол
црн пипер
Подготовка:
Најпрво ги миете доматите и ги сечете на половина или зависно од големината на
кружни парчиња со дебелина од 1см. Ја загреваме рерната на 100%. Го подготвуваме плехот за печење
во рерната со фолија и внимателно ги поставуваме во плехот така што, да не се допираат едни
со други. Ги наросувате со маслиново масло, со шеќер, црн пипер, сол, мајчина душица и рузмарин.
Во загреана рерна ги сушиме доматите добри 2 часа. Најдобро е прво да започнете со пониска
температура од околу 50 степени, а потоа да ја зголемите подоцна. По два часа ќе ја исклучиме
рерната и ќе ги оставиме таму на топлина следните половина час.
Потоа сувите домати ги ставете во длабок сад. Истурете маслиново масло врз нив, посипете ги
со шеќер, црн пипер, сол, мајчина душица и рузмарин, повторно. Дозата може да се зголеми, така да на
100 парчиња сушен домат додаваме, 1,5 литар маслиново масло, 4 лажици мајчина душица,
12 чешниња лук, 4 лажици свеж сецкан рузмарин, 4 лажици кафен шеќер, 2 мали лажици хималајска сол и
1/2 мала лажица црн пипер. Ги оставате во садот сушените домати, маслиновото масло и сите зачини
и додатоци да одстојат некое време додека ги подготвите теглите. Теглите се мијат во топла вода
и се оставаат да се исушат во топла рерна или на не многу силно сонце. Кога и доматите и теглите се подготвени,
продолжувате понатаму со пакување на смесата. Во чиста тегла, стваете малку сол и црн пипер на
дното, а потоа наредете ги целите чешниња лук и мајчина душица. Следното што не чека е да ги
распоредиме ситно сушените домати во теглите, ги посипуваме со маслиново масло и убаво ги
затвараме со капаци. Ги оставаме да одстојат две до три недели. Потоа секојдневно консумираме
една до две лажици пред ручек или во салата, а одстоениот маслинов сушен домат едно до две
парчиња за време на оброкот. Резултатите од редовно земање маслени суви домати се
зачудувачки. Вкусот и мирисот создаваат зависност, а декорирањето на свежите салати со ова
масло со додатоци е даваат светски шмек и изглед на вашата трпеза.
Бидејќи не содржат конзерванси рок за употреба на сувите домати чувани во масло е 6 месеци, ако ги чувате во фрижидер.
НА ЗДРАВЈЕ
0 Comments