Пржената храна е токсична за крвта и доведува до рак на дебелото црево.
Пржената храна предизвикува рак на дебелото црево, предупредуваат научниците од Универзитетот во Масачусетс во САД.
Ова е прва студија спонзорирана од Министерството за земјоделство на САД, во која научниците сакаат да го проучат влијанието на потрошувачката на маснотии за пржење врз воспалителните заболувања на дебелото црево и ракот на дебелото црево со употреба на животински единки.
Лекарите спроведоа експерименти со глувци надгледувано од Министерството за земјоделство на САД. Тие ги хранеа глодарите со масло од репка, што е широко користено во подготовката на популарната брза храна ширум светот.
Научниците открија дека храната пржена во растително масло доведува до зголемување на токсичните материи во крвотокот. Како резултат на ова се создава и предизвикува раст на тумори.
Тие предупредуваат дека луѓето кои имаат проблеми со дебелото црево и стомакот генерално треба да се откажат од пржената храна.
„Консумацијата на ваква храна од луѓе со цревни заболувања или карцином на дебело црево може да ги направи нивните болести уште поагресивни“, вели Сајанс Годонг од Универзитетот во Масачусетс, пренесува „Сајс дејли“.
Резултатите од студијата за штетноста на пржената храна и ризикот од рак беа објавени во специјализираното издание „Истражувања за превенција од карциноми“ на 23.08.2019 година.
Брза и лесна детоксикација на телото се поттикнува со Удвартана и Трифала
0 Comments