fbpx
Ајурведско рижото со шафран, аспарагус и тиквички
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведско рижото со шафран, аспарагус и тиквички

Ајурведско рижото со шафран, аспарагус и тиквички

by | Дек 4, 2020 | 0 comments

 Ова јадење е едно од многуте прекрасни медитеранско јадење. Косристете домашен вид на ориз што може да се најде кај нас или некоја друга здрава варијанта. Ова семејство на ориз е познато по нејзината кремаста текстура и апсорбира многу повеќе вода во однос на неговата тежина. Совет: Кога подготвувате рижото, не накиснувајте го порано оризот.

За 4 порции како главно јадење.

Состојки:

2 лажици ги масло

1 шолја ориз

1 кромид

1 лажичка куркума

1 лажица шафраново масло.

Стопете го ги маслото во средна големина шерпа. Ставете на оган со средна јачина, внимавајте да не изгори. Испржете ситно исечен кромид средно до златно-кафеава боја и додадете ги зачините. Додадете го шафрановото масло. Нека зоврие водата на плочата за готвење или во котел. Додадете тиквички и аспарагус исечен на коцки,лимон  и црн пипер и пржете малку, мешајќи ја содржината добро во садот. Потоа, додадете ги преостанатите 3 чаши топла вода, често мешајќи додека мешавината од ориз не  ја апсорбира течност. Измешајте сок од лимон и 1/2 лажички сол. На оризот му требаат околу 25 минути за да ја впие вода, во зависност од температурата на која се готви. Потоа оризот ја апсорбира течноста и садот станува кремаст, како што треба да биде секое добро рижото, исклучете ја ринглата, покријте го садот и оставете го да остои пет минути. Додадете сол и свежо мелен црн пипер по вкус. Украсете со свежо сецкан магдонос. Послужете со рендан пармезан или тофу.

Пријатен оброк 🙂

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...