Ова јадење е едно од многуте прекрасни медитеранско јадење. Косристете домашен вид на ориз што може да се најде кај нас или некоја друга здрава варијанта. Ова семејство на ориз е познато по нејзината кремаста текстура и апсорбира многу повеќе вода во однос на неговата тежина. Совет: Кога подготвувате рижото, не накиснувајте го порано оризот.
За 4 порции како главно јадење.
Состојки:
2 лажици ги масло
1 шолја ориз
1 кромид
1 лажичка куркума
1 лажица шафраново масло.
Стопете го ги маслото во средна големина шерпа. Ставете на оган со средна јачина, внимавајте да не изгори. Испржете ситно исечен кромид средно до златно-кафеава боја и додадете ги зачините. Додадете го шафрановото масло. Нека зоврие водата на плочата за готвење или во котел. Додадете тиквички и аспарагус исечен на коцки,лимон и црн пипер и пржете малку, мешајќи ја содржината добро во садот. Потоа, додадете ги преостанатите 3 чаши топла вода, често мешајќи додека мешавината од ориз не ја апсорбира течност. Измешајте сок од лимон и 1/2 лажички сол. На оризот му требаат околу 25 минути за да ја впие вода, во зависност од температурата на која се готви. Потоа оризот ја апсорбира течноста и садот станува кремаст, како што треба да биде секое добро рижото, исклучете ја ринглата, покријте го садот и оставете го да остои пет минути. Додадете сол и свежо мелен црн пипер по вкус. Украсете со свежо сецкан магдонос. Послужете со рендан пармезан или тофу.
Пријатен оброк 🙂
0 Comments