Имено, повеќето Индијците со задоволство ги јадат секој ден како што ние јадеме леб.
Предноста на чапатиите е тоа што тие не содржат квасец и може да се направат од 100%
интегрално брашно.
Компоненти:
250 гр интегрално брашно (или половина интегрално, половина бело брашно)
150 мл млака вода
1/2 лажиче сол
3 лажици ги или маслиново масло
Во голем сад измешајте сол и брашно. Полека додавајте вода и замесете меко тесто.
Пренесете го тестото на рамна површина и месете го 6-8 минути додека не стане мазно и цврсто.
Попрскајте го со малку вода, покријте со чиста кујнска крпа и оставете да стои 30 минути.
Кога тестото е подготвено, извадете ја тавата и ставете ја на умерен оган.
Повторно измесете го тестото и формирајте 12 топчиња.
Посипете ги масло со малку брашно и расукајте ги во кругови со дијаметар од околу 15 см., протресете
го вишокот брашно од чапатито и ставете го на загреана тава.
Кога на површината на чапатиите ќе се појават бели меурчиња и краевите почнуваат да се
издигнуваат, свртете ги со лопатка и печете од другата страна. Кога на другата страна ќе се
појават меурчиња и златно-кафени точки, свртете го повторно.
Сега, нежно притиснете го чапатито со шпатула или крпа низ целата површина додека не се
надува како топче.
Подмачкајте со путер, ги или маслиново масло. Послужете го додека е уште топло со
оброк.
Можете да ги наполните чапатиите со свеж или варен зеленчук, рендано сирење или кој било друг
фил. Послужете со свеж кримид свеж коријандер и магдонос.
На здравје 🙂
0 Comments