Овој едноставно спремен морков е далеку од тоа да биде еднолично и невкусно јадење, бидејќи ѓумбирот и мешавината од зачини на кафе, кардамом обезбедуваат топол и остар вкус
• 1 кг млади моркови
• 1 ѓумбирова паста
• сол по вкус
• Свежо мелен црн пипер по вкус
• 2 лажици ги масло
• 1/2 лажица органско мелено кафе, куркума и кардамом
• 1 чаша вода
Измијте го младиот морков и ставете го во голем огноотпорен сад со капак. Додадете ги ѓумбирот и посипете со кафето и мешавината од зачини. Прелијте вода врз морковите, малку сол и црн пипер. Загрејте ја рерната на 220 °C, и добро печете покриено околу 45 минути додека морковите не омекнат и se запечат, но јадењето не треба да биде кашесто.
0 Comments