Овошје добро за имунитет, добар дигестив, холестерол и шеќер.
Ајурведата вели дека урмите се одлични за варење, холестерол и шеќер Др.Авишек посочува дека овие плодови прават чуда за цревата. Вашно е постојано да земаме урми со цел да се заштитиме од болести и да го зајакнеме одбранбениот систем на организмот, а не помалку важно е за здравјето на цревата. Во цревата има нормални, здрави бактерии создаваат здрава флора во телото, но ако јадеме лоша храна, пиеме антибиотици, тогаш ги уништуваме добрите бактерии “, вели др. Авишек, истакнат ајурвески лекар.
Како да им помогнеме на цревата да ја извршуваат својата функција без прекини и да го зачуваат нашето здравје? др. Авишек, открил дека урмите се овошј, многу важно за оптимално функционирање на цревата. Тие го подобруваат варењето, помагаат при кардиоваскуларни проблеми и ги зајакнуваат функциите на мозокот. урмите содржат голем број витамини, минерали (калциум, железо, магнезиум, калиум, цинк, манган) и природни антиоксиданти кои имаат антиинфламаторни својства и содржат антимикробни соединенија, многу важни за борба против заразни болести. „Три урми содржат околу 18 проценти од дневната вредност на растителните влакна, што е важно за нормално функционирање на гастроинтестиналниот тракт“, вели д-р Авишек, специјалист за здрава ајурведска исхрана. Исто така, се покажа дека урмите го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, го регулираат холестеролот, шеќерот во крвта и можат да им помогнат на луѓето со Алцхајмерова болест, пред се благодарение на полифенолите кои се борат против воспаленијата и оксидативниот стрес во мозокот.
За добра функција на дигестивниот тракт и телото се препорачува редовно земање на трифала.
0 Comments