Тортица од житни култури и зеленчук
Рецепт изработен од нашите ајурвески кулинари. За други рецепти и квалитетна содржина следете не често 🙂
Овие мали ајурведски палачинки ќе ви обезбедат протеини и хранливи материи. Брзи и лесни за подготовка, палачинките може да се сервираат со ориз или зелена салата.
Состојки:
½ рендан црвен пипер
2 рендани моркови
1 рендана тиквичка
1,5 чаши овесна каша
2 чаши топла вода
2 лажици тамари
2 лажици органско масло ги
Малку пченично брашно или брашно од леблебија по ваш избор за да направите палачинки
Подготовка: Прво, пропржете ги пиперките, морковите и тиквичките во ги 10 минути на средна топлина. Постепено додавајте ја овесната каша додека мешате со шпатула. Намалете ја топлината и веднаш додадете врелата вода и тамари. Вријте сè неколку минути додека мешате. Истурете ја смесата во сад и оставете ја да се излади. Потоа истурете малку брашно на даска и започнете да ги правите палачинките со вашите раце. Откако ќе се формираат галетите, извалкајте ги од секоја страна во тава со малку прашно и порпжете неколку минути во врел зејтин или да се испече во рерна на фолија. Слични или иста варијанта можете да комбинирате со сезонско овошје. Останува само да послужите! Препорачливо е да користите органски состојки.
Не двоумете се да ја споделите оваа убава и здрава рецепта!
0 Comments