Рецепт на др. Авишек
Ајурведски топчиња за подобро варење и дигестија
Поради брзиот начин на живот, ние честопати се свртуваме кон нездрава храна што негативно влијае на варењето на храната. Дури и празнична трпеза која е богата со слатки, солени, масни и месни деликатеси – кои не се пријатели на метаболизмот. Затоа го предлагаме овој рецепт за вкусни топчиња од само три состојки од нашиот нутриционист и лекар др.Авишек!
Состојки: 100 гр сливи без семки (ако сте чувствителни на сулфур, измијте ги) 30 гр бадеми (натопете во вода неколку часа, а најдобро од вечер) 20 гр мелено ленено семе и лажичка кардамом.
Подготовка: Сомелете ги бадемите, додадете ги сливите и ленот и кардамомот. Ситно исецкајте сè. Обликувајте топчиња.
** Од смесата се добиваат околу 5 топчиња.
СОВЕТ ПЛУС: Јадете 2 до 3 топки навечер како последен оброк и прелијте ги со чаша топла вода. Наутро, прво пијте топла вода или чај или многу блага лимонада со поголема количина вода. Тоа треба да помогне при перисталтика на цревата преку ноќ и да се исфрли изметот редовно наутро. Оваа мешавина има добри и здрави растворливи и нерастворливи влакна, а сливите исто така содржат сорбитол кој делува како лаксатив.
И, конечно, советот на др.Авишек: „Треба да бидеме упорни и најважно од се голема ВЕРБА“ „
0 Comments