Во Ајурведа, бамијата се смета за сатвична (позитивна, среќна) храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се конзумира. Да не спомнуваме дека е одлично за сите три доши, така што секој може да има корист од неа. Бамјата е лесна и релаксирачка и затоа е одлична за типовите на пита. Таа е исто така е регенрирачка и природно сладок зеленчук, што ја прави смирувачка за типот вата. Кога е зготвена како во рецептот подолу, исто така е малку сува, што е одлично за типот кафа.
Здравствени придобивки:
– Го ублажува запекот: бамјата содржи растворливи желатинозни влакна наречени ′′ муцилажа ′′
Муцилажата се наоѓа само во растенијата. Муцилажата е растворливо влакно и затоа делува на омекнување на фекалиите и полесно елиминирање. Исто така, ги подмачкува ѕидовите на стомакот за да ги придвижи фекалиите без непријатност, отоци или болки во стомакот.
– Го контрола чувството на глад и поттикнува слабеење: овие растворливи влакна исто така помагаат подолго да се чувствувате сити. Ова значи помалку желба за храна и полесно слабеење.
– Богат со хранливи состојки и витамини: богат е со витамини А, Ц, К, калциум, па дури и антиоксиданси. Не само што му помага на здравјето на коските, туку и ве прави да изгледате помлади! Витаминот Ц ви дава имунолошка заштита кој е особено корисна помеѓу годишните времиња како сега.
– Ја стабилизира гликозата кај дијабетичарите: докажано е дека ги стабилизира нивото на глукоза во крвта преку ноќ, ја впиваат водата и наутро ја исфрлаат од телото. Дефинитивно не е лек за дијабетес, но може да се користи за одржување на здравјето.
– Борба против замор: сите сме уморни… континуирано. Богата е со антиоксиданси, поттикнува акумулација на гликоген. Колку повеќе гликоген имате, толку подолго е потребно за да се одморите.
РЕЦЕПТ
СОСТОЈКИ
• 20 парчиња бамја
• 2 лажички ги масло
• 1/2 лажичка синапово семе
• 1 лажичка семе од ким
• 1/4 лажичка анасон во прав
• 1/4 лажичка свеж ѓумбир
• 1/4 лажичка органска куркума во прав
• 1/4 лажичка сол (хималајска)
• свеж мелен зеленчук (по избор)
ИНСТРУКЦИИ:
• Измијте го зеленчукот и исушете ги. Бидете сигурни дека се целосно суви! Обидете се да ги измиете можеби половина час пред да ги зготвите и користете пешкир за да го исушите секое парче со рака. Откако ќе ги исечете повторно исушете ги со крпа. Ако бамјата не е целосно сува, ќе се разводни, а нема да е крцкав оброкот!
• Загрејте го средно-огнената тава на ги путер.
• Додадете ги семките од синап. Кога ќе почнат да се заруменат, додадете семе од ким. Откако семките од ким ќе се запржат, додадете ги другите зачини, куркумата во прав и пастата од ѓумбир.
• Веднаш потоа додајте ја бамјата.
• Гответе околу 12-15 минути во просек на тивок оган додека не зготват и не бидат крцкави.
• Гарнирајте со мелен кардамом и послужете топло.
Добар апетит 🙂
0 Comments