Во Ајурведа, бамијата се смета за сатвична (позитивна, среќна) храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се конзумира. Да не спомнуваме дека е одлично за сите три доши, така што секој може да има корист од неа. Бамјата е лесна и релаксирачка и затоа е одлична за типовите на пита. Таа е исто така е регенрирачка и природно сладок зеленчук, што ја прави смирувачка за типот вата. Кога е зготвена како во рецептот подолу, исто така е малку сува, што е одлично за типот кафа.
Здравствени придобивки:
– Го ублажува запекот: бамјата содржи растворливи желатинозни влакна наречени ′′ муцилажа ′′
Муцилажата се наоѓа само во растенијата. Муцилажата е растворливо влакно и затоа делува на омекнување на фекалиите и полесно елиминирање. Исто така, ги подмачкува ѕидовите на стомакот за да ги придвижи фекалиите без непријатност, отоци или болки во стомакот.
– Го контрола чувството на глад и поттикнува слабеење: овие растворливи влакна исто така помагаат подолго да се чувствувате сити. Ова значи помалку желба за храна и полесно слабеење.
– Богат со хранливи состојки и витамини: богат е со витамини А, Ц, К, калциум, па дури и антиоксиданси. Не само што му помага на здравјето на коските, туку и ве прави да изгледате помлади! Витаминот Ц ви дава имунолошка заштита кој е особено корисна помеѓу годишните времиња како сега.
– Ја стабилизира гликозата кај дијабетичарите: докажано е дека ги стабилизира нивото на глукоза во крвта преку ноќ, ја впиваат водата и наутро ја исфрлаат од телото. Дефинитивно не е лек за дијабетес, но може да се користи за одржување на здравјето.
– Борба против замор: сите сме уморни… континуирано. Богата е со антиоксиданси, поттикнува акумулација на гликоген. Колку повеќе гликоген имате, толку подолго е потребно за да се одморите.
Лековита напивка од бамија
Во ајурведската медицина се користи во лекување на разни заболувања, како дигестивни проблеми и цревни проблеми, го намалува холестеролот, ја подобрува цревната флора и ја поттикнува правилната работа на црниот дроб.
Таа е богата со јаглехидрати, магнезиум, протеини, влакна, фолна киселина и витамините Б6, А и Ц и вистинска ризница на нутритивни состојки.
Искористете ја сезоната во која оваа билка ја има во изобилство на нашите зелени пазари.
Состојки:
– 10 парчиња бамја
– 1 чаша вода
– сол и црн пипер
Припрема:
Добро измијте ја бамјата и пресечете ја на половина. Потоа, ставете во сад со вода и оставете да отстојат преку ноќ, а по желба и повеќе. Наутро малку притиснете и исцедете го преостанатиот сок од нив во водата. Отстранете ја бамјата од водата и по желба додадете сол и црн пипер. Пијте ја во текот на денот. Плодовите од бамјата не ги фрлајте, додајте ги во салата или следното јадење.
Добар апетит 🙂
0 Comments