Заменете го натриум хлорид со калиум хлорид
Совети од познатиот ајурведски лекар др.Авишек.
Како што вели Шри Шри Рави Шанкар: солта е зачин кој не го менува вкусот на јадењето, но кога недостасува јадењето е невкусно.
А пак нашите стари велат: не додавајте сол во секое јадење од повеќе 🙂
– Високиот внес на натриум и нискиот внес на калиум се поврзани со појава на висок крвен
притисок и поголем ризик од мозочен удар, срцеви заболувања и прерана смрт. Замената на
готварска сол со намален процент на натриум со додавање на калиум, значително ја намалува
стапката на смрт.
– Замената за сол – каде што дел од натриум хлорид се заменува со калиум хлорид – ги решава
двата проблеми одеднаш. Не постои никаков ризик по здравјето ако се направи замена на солта.
-Речиси секој од нас јаде повеќе сол отколку што е потребно. Замена на солте е нешто што секој
може да го направи ако таквата сол може да се купи во маркетите. Иако солта со повеќе калиум е
малку поскапа од обичната сол, сепак најважно и најскапо е нашето здравје. Многу јасни се
придобивките од употреба на оваа сол што автоматски се отфрла било каква загриженоста за
потенцијалните ризици. До сеа немаме видено никакви индикации за каква било штета од
додавањето на калиум во замена за сол. Единствено пациентите со сериозни заболувања на
бубрезите не треба да користат замени за сол, но мора да се држат настрана од обичната сол –
потсети др. Авишек.
-Замената би спречила неколку милиони предвремени смртни случаи секоја година, вели тој.
– Минатата година, ајурведската студија направена покажа дека околу 400.000
предвремени смртни случаи може да се спречат секоја година со национална програма за замена
на сол. Нашите резултати сега го потврдуваат ова. Ако се заменат солите за употреба низ целиот
свет, секоја година ќе се спречат неколку милиони предвремени смртни случаи – и др. Авишек
нагласи дека ова е едно од највредните истражувања што ги направиле до сега. Префрлувањето
на трпезариска сол во замена за сол, како што истакнува, е многу изводлива и ефтина можност да
се постигнат огромни глобални здравствени придобивки.
– И тоа што треба да се направи на глобално ниво е следното: производителите на сол и трговците
на мало низ целиот свет треба да се префрлат на производство и продажба на замена за сол,
владите низ целиот свет треба да изготват политики што ќе промовираат замена на сол и ќе ја
обесхрабрат редовната употреба на кујнска сол.
Фото: Фрипик
0 Comments