Ако има плод на неодолив изглед, пријатен мирис и волшебен вкус, кој е во исто време пред сè е здрав и исцелителен, тогаш тоа е несомнено јагодата.
Лековити својства на јагода
Лековитите својства на јагодите се познати уште од древно време. Покрај овошјето, корен од јагода и лисја се користат за ајурведски третмани.
Чајот од лисја од јагоди со векови се користи како лек за варење, егзема, болки во грлото, грип и настинки и при третманот на гихт.
Можете да направите чај од лисја од јагода со ставање на 2 полни лажички свежи или сушени лисја од јагода во 250 ml врела вода. По 15 минути исцедете го чајот. Пијте една чаша чај 3 пати на ден после јадење. Овој чај можете да го користите и за гаргара.
Ако сакате да го прочистите вашето тело, навечер почастете се со поголем дел од јагоди (без додаден шеќер или шлаг), а наутро ќе се разбудите свежи, одморени и полни со енергија за наредниот ден.
Бидејќи имаат аналгетски својства, ако имате главоболка, не посегнувајте по медикамент.
Наместо тоа,изедете сад со свежи јагоди затоа што за разлика од медикаментите кои содржи салицилна киселина, јагодите содржат природни салицилати.
Исто така, благодарение на антиинфламаторните, антипиретичните и антибактериските својства, јагодите ќе послужат за ублажување на воспалителните процеси, за намалување на температурата и за болка во мускулите.
Покрај тоа, тие се одличен лек за изгореници.
Јагодите содржат изобилство на витамин Ц, како и витамин А, растителни влакна, железо и фолна киселина, кои, меѓу другото, се неопходни за бремени жени или жени кои планираат бременост.
Јагодите најдобро се јадат свежи, на празен стомак или помеѓу оброците. Ако се јадат незасладени, ја гаснат жедта, а дијабетичарите исто така можат да ги јадат.
Јагодите можат да помогнат:
закрепнуваат по заболувања
го зајакнува имунитетот
кај болести на жолчката и црниот дроб
како превенција на гастрични заболувања
при артритис и ревматизам
при третман на анемија
камења во бубрег
со зголемен холестерол и крвен притисок.
0 Comments