Ви го подаруваме оригиналениот рецепт за чоколадни #ги колачиња што може да го прилагодите
според вашите желби. Основата за колачињата е секогаш иста, а се состои од ги масло, шеќер,
јајца и брашно. Покрај ореви, можете да додадете и суво овошје (брусница, кајсии, суво грозје,
кардемом, ). Важно е да се следи основата на рецептот, а состојките се прашање на избор и вкус.
Состојки:
– 225 гр ги путер;
– 200 гр жолт шеќер;
– 220 гр кафеав шеќер;
– 2 јајца;
– 2 лажички екстракт од ванила, цимет и кардамом;
– 375 гр интегрално брашно;
– една лажичка сода бикарбона;
– половина лажичка сол;
– 350 гр парчиња чоколадо;
– 125 гр сецкани ореви.
Подготовка: Загрејте ја рерната на 170С.Во садот со ги путерот додадете жолт и кафеав шеќер.
Мешајте со миксер додека масата не се изедначи. Потоа додавајте по едно јајце, и мешајте
повторно со миксер. Додадете екстракт од ванила или ванилин шекер. Во посебен сад измешајте
сода бикарбона со две лажици топла вода и додајте ја во смесата. Додадете половина лажичка
сол. Сето тоа измешајте го со миксер, па додадете го брашното и зачините, мешајќи го со лажица. На крај
додадете ги чоколадните парчиња и оревите.
Масата што ја добивте изгледа како лепливо тесто, но тоа не треба да ве плаши. Поставете плех
со мрсна хартија за печење и врз него ставете го тестото со лажица. Оставете доволно простор
помеѓу колачињата (5-7 см) бидејќи тие ќе растат и ќе се шират за време на печењето. Нема
потреба да ги обликувате колачињата со раце, а формата на тестото на плехот за печење не
треба да ве загрижува. Печете 10-12 минути (не подолго) или додека рабовите на колачињата не
станат златни. Пожелно е да ги ладите колачињата на решеткаста површина, така што тие ќе
бидат крцкави однадвор и меки одвнатре. Уживајте во вистински, најстари новогодишни колачиња
на Дедо Мраз чаша зимски чај со цимет.
Среќни Празници!
0 Comments