Инстант пудингот е супер вкусен, брз и лесно се прави. Има вкус автентичен како оној што се готви со часови. Помалку време и помалку напор го прави овој оризов пудинг совршен рецепт за душата, а секако и многу поздрав.
Рецепт за лесен оризов пудинг
Оризовиот пудинг е еден од најпопуларните десерти низ целиот свет. Тој е десерт кој е омилен во многу земји и култури. Оттука, има различни рецепти со различни техники и вкусови.
Еве го нашиот:
Ги или путер – 1 лажица
цимет – 1 стапче или 1/2 лажичка
кафеав шеќер – 175 гр
ориз локален или негова замена по избор – 115 гр
кравјо или билно млеко – 5 лажици
кардамом – 1 лажиче.
суво грозје – 50 гр
бадеми – 25 гр
морско оревче – 1 лажиче. (за послужување)
вода по желба
Начин на подготовка
Во голема тава, стопете го ги маслото или путерот и пропржете ги циметот и шеќерот внатре. Пржете додека шеќерот не се карамелизира. Кога е подготвено, исклучете го шпоретот.
Додадете го оризот и половина од млекото и водата. Ставете ја смесата да зоврие, мешајќи постојано. Исклучете го огнот и вријте додека не се зготви оризот. Повремено мешајте.
Додадете го преостанатото млекото, кардамомот, сувото грозје и бадемите. Оставете ја смесата да крчка, повремено мешајќи, за да не загори дното.
Кога смесата ќе се згусне, послужете го пудингот врел, посеан со морско оревче.
0 Comments