fbpx
Ајурведски кускус една од највкусните специјалитети на денешнината
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведски кускус една од највкусните специјалитети на денешнината

Ајурведски кускус една од највкусните специјалитети на денешнината

by | Јун 1, 2021 | 0 comments

За здраво срце, спречува тумори, хернија и подобро варење, посегнете по најмалите тестенини во светот. Оваа необична и интересна, но и исклучително хранлива и корисна храна потекнува од Азија, а податоците за неговата употреба датираат од 10 век. Во повеќето азиски земји, кускусот е главна храна, и станува сè пошироко распространет на Блискиот исток и Турција, додека во западните земји, зголемениот интерес за оваа храна се развива само во последните неколку години, благодарение на трендот на свртување кон здрава исхрана . Имено, кускусот делува како моќен еликсир на здравјето затоа што е бомба од минерали и витамини, вклучувајќи селен, тиамин, ниацин, фолна киселина и манган, се поврзани со низа здравствени придобивки, од намалување на ризикот од рак и спречување на вирусни и бактериски инфекции до полесно слабеење, побрзо зараснување на раните и градење на мускулите. Покрај тоа што е богат извор на витамини од групата Б и селен, кускусот содржи и железо, бакар, магнезиум, калциум, цинк и фосфор и е исклучително богат со протеини. Во кујната, обично се користи на ист начин како и оризот или тестенини, или во комбинација со месо, зеленчук, сосови, рагу и слично, но може да се додаде и во салати, чорби и разни други јадења. За здраво срце една од клучните компоненти на кускусот е селенот, минерал во трага, тешко е да се најде во храната и е неопходен за човечкото тело. Само една порција кускус содржи повеќе од 60 проценти од дневниот препорачан внес на селен, што го прави најбогат извор на селен меѓу храната. Кога станува збор за срцето, селенот делува како моќен антиоксиданс кој спречува таложење на плаки и опасен ЛДЛ холестерол во крвните садови. На овој начин, селенот го штити организмот од опасни болести и состојби како што се атеросклероза, срцев удар или мозочен удар. Покрај тоа, содржи пристојна количина на калиум, кој помага да се намали крвниот притисок и да се воспостави нормален срцев ритам, со што се спречува развојот на срцеви аритмии и други неправилности во срцето.

Антиканцерогено дејство

Најновите истражувања го поврзаа недостатокот на селен во организмот со зголемениот ризик од рак на простата. Соодветно ниво на селен во организмот има антиметастатско дејство и се смета за добра превентивна мерка против сите видови тумори. Селенот исто така е поврзан со намален ризик од рак на белите дробови и карциногенеза кај пушачите, особено кога се комбинира со витамини Е и Ц.

Антибактериски својства

Антивирусно и антибактериско дејство на кускусот е исто така поврзано со можноста за зајакнување на имунолошкиот систем на телото. Оваа храна може да ни помогне во борбата против вирусот на херпес, клетките на ракот и низа други болести и состојби. Го зајакнува имунолошкиот систем и оваа придобивка на кускусот може да се припише на селенот и неговото антиоксидативно дејство што спречува ширење на слободни радикали и токсини во крвотокот и телесните системи. Но, покрај тоа, селенот ја стимулира регенерацијата на витамините Ц и Е, кои се клучни компоненти на природниот систем на одбрана на организмот. Ја зголемува мускулната маса и исцелува рани. Селенот е суштински дел од метаболизмот на протеините и развојот на мускулната маса. Истражувањата покажаа дека недостаток на селен е една од главните причини за мускулна слабост и влошување, како и абнормален замор и слабост на целото тело. Кускусот може да биде многу корисен во периодот на опоравување по операцијата бидејќи е богат со протеини, и тие се составен дел од процесот на заздравување на раните, како и метаболизмот на ензимите кои помагаат во заздравувањето на раните.

Помага при слабеење и го подобрува варењето на храната

Кускусот содржи многу малку натриум, холестерол и заситени маснотии, сето тоа е добредојдено во обид да се намали телесната тежина. Покрај тоа, високата содржина на влакна го намалува лачењето на хормонот грелин, што предизвикува чувство на глад. Намалувањето на нивото на овој хормон исто така го намалува ризикот од прејадување. Поради изобилството на растителни влакна, кускусот помага во правилно варење на храната и го подобрува здравјето на гастроинтестиналниот систем. Сепак, влакната исто така можат да го намалат ризикот од запек, со што индиректно спречуваат голем број болести, вклучувајќи рак на желудник, дебело црево и ректум.

Оптимална рамнотежа на телесните течности

Кускусот содржи пристојна количина на калиум, што е клучно за регулирање и рамнотежа на течностите во организмот. Билансот на течности во организмот е многу важен за регулирање на крвниот притисок, затоа кускусот помага да се намали ризикот од развој на атеросклероза, срцев удар и мозочен удар. Го регулира метаболизмот на организмот. Високата содржина на протеини го прави кускусот идеален за регулирање на метаболизмот на целото тело. Протеините се суштински дел од телото и се наоѓаат во косата, кожата, ноктите, забите, органите, мускулите, коските, природните хемикалии и ензимите. Кога има недостаток на протеини, многу органски системи во телото можат да престанат да функционираат правилно, што може да има сериозни здравствени последици. Ова е причината зошто кускусот е вредна храна, особено за веганите и вегетаријанците, за да се компензира загубата на важни извори на протеини, како што се месото и млечните производи.

Традиционална и брза подготовка

Оригиналниот начин на подготовка на кускус значи дека после мелењете, лесно се прска со вода и брашно, а потоа рачно се формираат топчиња од него. Топчињата се просејуваат додека не се добие посакуваната големина, по што се варат подолго време. Традиционално се варат на пареа во сад во кое се готват зеленчук или чорби бидејќи така добиваат посебен вкус. Денес, кускусот ретко се подготвува на овој начин, бидејќи производството е поедноставено и на пазарот е достапна инстант верзија на кускус, која се подготвува многу брзо и лесно. Само прелијте со врела супа или вода, покријте и почекајте околу пет минути додека топчињата не се зголемат. Потоа треба да се промешаат за да не се лепат заедно и да се зачинат по желба. Инаку, кускусот има благ вкус кој одлично одговара со многу слатки и солени јадења и одговар ана сите доши. Може да се подготви како самостојно јадење, гарнир или како салата, и е одличен додаток на супи, чорби и сосови и вредна замена за ориз или тестенини. Во комбинација со суво овошје, ореви, мед, млеко и зачини како ванила или цимет, може да биде вистинско детско задоволство за појадок или вечера.

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...