Состојки:
½ шолја суво леблебија, натопена преку ноќ во сад со вода
½ шолја суво гравче, натопено во вода преку ноќ.
2 чешниња лук или повеќе според вкус
½ мал кромид или повеќе според вкус
½ чаша свеж коријандер (1/2 сув во зрна) или магдонос
½ лажичка ким
1 лажичка наут во прав
½ лимон, исцеден
1 лачичка сол и црн пипер
Што ви е потребно да направите сос од авокадо и таан:
1 Авокадо
2 лажици таан
1 лажица масло од сусам
1 лажица маслиново масло
1 чешне лук
½ исцеден лимон
1 лажичка сол и црн пипер по вкус
Инструкции:
Исцедете ги и исплакнете го наутот и гравот од лушпите и изблендирајте ги заедно со останатите состојки.
Измешајте додека сè не се издначи темелно и смесата се држи цврсто.
Покријте и оставете го да одмори еден час.
Загрејте ја рерната на 160 ° C и обложете плех со хартија за печење.
Земете околу 1 лажица смеса и со рацете формирајте топче, ставете го на тавата и малку израмнете го горниот дел. Повторувајте сè додека не ја завршите мешавината.
Печете 15 минути, свртете и печете уште 10 додека надворешноста не стане златна и јасна.
Потоа додадете ги сите состојки од авокадо, таан во мешалка со 3 лажици вода и изблендирајте додека не се изедначи и не стане кремасто. Вкусете и прилагодете ги зачините, додавајќи повеќе вода за потечна текстура по желба.
Сервирајте го топлиот фалафел на салата или леб од интегрално брашно, прелиено со сос од таан од авокадо.
И не заборавете дека ајурведта треба да јадете пополека и во мирна и пријатна атмосфера.
Вкусете ги со радост 🙂
0 Comments