fbpx
Ајурведско јадење од бамја – најздравиот ајурведски зеленчук
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведско јадење од бамја – најздравиот ајурведски зеленчук

Ајурведско јадење од бамја – најздравиот ајурведски зеленчук

by | Авг 24, 2021 | 0 comments

Во Ајурведа, бамијата се смета за сатвична (позитивна, среќна) храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се конзумира. Да не спомнуваме дека е одлично за сите три доши, така што секој може да има корист од неа. Бамјата е лесна и релаксирачка и затоа е одлична за типовите на пита. Таа е исто така е регенрирачка и природно сладок зеленчук, што ја прави смирувачка за типот вата. Кога е зготвена како во рецептот подолу, исто така е малку сува, што е одлично за типот кафа.
Здравствени придобивки:
– Го ублажува запекот: бамјата содржи растворливи желатинозни влакна наречени ′′ муцилажа ′′
Муцилажата се наоѓа само во растенијата. Муцилажата е растворливо влакно и затоа делува на омекнување на фекалиите и полесно елиминирање. Исто така, ги подмачкува ѕидовите на стомакот за да ги придвижи фекалиите без непријатност, отоци или болки во стомакот.
– Го контрола чувството на глад и поттикнува слабеење: овие растворливи влакна исто така помагаат подолго да се чувствувате сити. Ова значи помалку желба за храна и полесно слабеење.
– Богат со хранливи состојки и витамини: богат е со витамини А, Ц, К, калциум, па дури и антиоксиданси. Не само што му помага на здравјето на коските, туку и ве прави да изгледате помлади! Витаминот Ц ви дава имунолошка заштита кој е особено корисна помеѓу годишните времиња како сега.
– Ја стабилизира гликозата кај дијабетичарите: докажано е дека ги стабилизира нивото на глукоза во крвта преку ноќ, ја впиваат водата и наутро ја исфрлаат од телото. Дефинитивно не е лек за дијабетес, но може да се користи за одржување на здравјето.
– Борба против замор: сите сме уморни… континуирано. Богата е со антиоксиданси, поттикнува акумулација на гликоген. Колку повеќе гликоген имате, толку подолго е потребно за да се одморите.

РЕЦЕПТ
СОСТОЈКИ
• 20 парчиња бамја
• 2 лажички ги масло
• 1/2 лажичка синапово семе
• 1 лажичка семе од ким
• 1/4 лажичка анасон во прав
• 1/4 лажичка свеж ѓумбир
• 1/4 лажичка органска куркума во прав
• 1/4 лажичка сол (хималајска)
• свеж мелен зеленчук (по избор)
ИНСТРУКЦИИ:
• Измијте го зеленчукот и исушете ги. Бидете сигурни дека се целосно суви! Обидете се да ги измиете можеби половина час пред да ги зготвите и користете пешкир за да го исушите секое парче со рака. Откако ќе ги исечете повторно исушете ги со крпа. Ако бамјата не е целосно сува, ќе се разводни, а нема да е крцкав оброкот!
• Загрејте го средно-огнената тава на ги путер.
• Додадете ги семките од синап. Кога ќе почнат да се заруменат, додадете семе од ким. Откако семките од ким ќе се запржат, додадете ги другите зачини, куркумата во прав и пастата од ѓумбир.
• Веднаш потоа додајте ја бамјата.
• Гответе околу 12-15 минути во просек на тивок оган додека не зготват и не бидат крцкави.
• Гарнирајте со мелен кардамом и послужете топло.

 

Добар апетит 🙂

 

ДОШИ

Вата

Питта

Кафа

Органска куркума во прав 200гр

Органски кардамом во прав 200гр

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...