Дали размислуваш онака како што се храниш?

Ајурведата открива дека силна е врската помеѓу внесената храна и функцијата на
мозокот
Луѓето често го потценуваат влијанието на храната врз работата на мозокот.
Но, Ајурведата има јасен став, многу искуства и докази што укажуваат на јасната врска помеѓу
цревата (варењето) и мозокот. Во едно од своите истражувања за ефектите од исхраната богата
со сол врз здравјето на мозокот, беше потвредено дека прекумерната количина сол во исхраната
влијаат на крвниот притисок. Солта го зголемува ризикот за срцеви заболувања и мозочни удари.
Според Ајурведата голема е поврзаноста на внесувањето сол во телот и здравјето на мозокот.
„Нарушувањето на цревната-мозочна оска го зголемува ризикот од болести како што се
Паркинсоновиот синдром и синдромот на нервозно дебело црево„- вели др.Авишек Мишра
„Консумирањето премногу сол доведува до имунолошки промени во цревата што го прават
мозокот поподложен на напади од сопствениот имунолошки систем на телото. Врз основа на ова,
може да кажеме дека цревата комуницираат со мозокот преку имунолошка сигнализација. Врската
помеѓу цревата и мозокот е посредувана од имунолошкиот систем. Имунолошките сигнали
испратени од цревата може да ги оштетат крвните садови во мозокот. Ова доведува до
влошување на здравјето на мозокот и пад на когнитивните способности. Овие ефекти го
попречуваат протокот на крв во деловите на мозокот вклучени во учењето и меморијата, имено
кортексот и хипокампусот.
-Како да се одржи здрава „оската стомак-мозок“?
„Јадењето погрешна храна може да предизвика значителни оштетувања на мозокот„- вели
др.Мишра – Меѓутоа, вистинската храна може да ја одржува здрава оската црево-мозок. Еве која
храна и хранливи материи се корисни за здрава оска црево-мозок:
Омега-3 масни киселини-ја подобрува микробиотата на цревата. Зголемете го внесот на оваа
масна киселина со јадење, внесете повеќе ореви, семиња, масна риба, вклучувајќи лосос, скуша и
туна.
Ферментирана храна – јогурт, кефир и кисела зелка содржи живи микроорганизми кои се корисни
за здравјето на цревата.
Влакна – за да преживеат корисни бактерии во ферментираната храна, треба да го зголемите
внесот на пребиотички влакна. Може да се направат од цели зрна, ореви, семиња, овошје и
зеленчук. Со зголемување на внес на пребиотици, можете да се намали нивото на стрес хормони
во вашето тело.
Полифеноли – храна богата со полифеноли е какао, зелен чај, маслиново масло кое го
поттикнува растот на добрите бактерии во цревата и ги подобрува когнитивните способности.

 

АЈУРВЕДСКИ ПРЕГЛЕДИ

Written by Ayurveda

October 21, 2021

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и...