fbpx
Дали ферментираниот зеленчук е добар за миленичиња?
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Дали ферментираниот зеленчук е добар за миленичиња?

Дали ферментираниот зеленчук е добар за миленичиња?

by | Сеп 1, 2021 | 0 comments

Дали ферментираниот зеленчук е добар за миленичиња?

Напишано од д -р Карен Шо Бекер безбеден е за домашни миленици 26 јули 2021 година

На прв поглед Ферментираниот зеленчук нуди нутритивни и пробиотички ефекти и за кучињата и за мачките и може да помогне да се оптимизира варењето Ферментираниот зеленчук, исто така, може да помогне во подобрувањето на когнитивното и гастроинтестиналниот здравје и имунолошката функција Полека зајакнете ја толеранцијата на вашето домашно милениче кон ферментиран зеленчук за да избегнете стомачни тегоби, храните го со 1 до 3 лажички на 20 килограми од нивната телесна тежина Ферментираниот зеленчук е добар пример за свежа храна кај луѓето, која лесно се вари и содржи концентрирана количина на хранливи материи од кои вашите миленици ќе имаат корист. Еве како можете безбедно да додадете ферментиран зеленчук заедно со она што го јаде вашето домашно милениче и како можете да ја изградите нивната толеранција, имунитет и здравјето на цревата со тек на времето. Што се ферментирани зеленчуци и од каде потекнуваат? Поради зголемените информации и истражувања околу важноста на здравјето на цревата, ферментираната храна од не јаснотија стана главна во исхраната. 1.Оваа храна постои со векови, од кимчиите на Кореја до темпехот на Индонезија. Ферментацијата прво започна чување на свежиот зеленчук, овошје и месо, како резерви, но на крајот беше откриено дека овој процес ја зголемува хранливата вредност и може да се како извор на корисни бактерии. Благодарение на процесот на ферментација, нивото на исхрана на некои од најчестите намирници, вклучително и зеленчукот, е драстично зголемено. Ова доведе до повеќе студии кои ги разгледуваат ефектите на ферментираниот зеленчук врз здравјето на цревата, здравјето на имунолошкиот систем, па дури и когнитивното здравје.

2. Ставање на центарот на вниманието на кисела зелка Мапа на Германија Еден популарен вид ферментиран зеленчук е кисела зелка, или ферментирана зелка.

3. Тоа е широко популарно во Германија, но дали знаевте дека всушност потекнува од античка Кина?

4. Кога се градеше Големиот Ѕид, работниците живееја на ориз и зелка, а зимата додаваа оризово вино во зеленчукот за да го зачуваат – така создавајќи лут вкус што многу луѓе го сакаат денес.

5. Уште подобро е што овие придобивки не се ограничени само на луѓето, туку може да ги вклучат и нашите миленици. Иако здравиот суров зеленчук е одличен додаток во исхраната на секое куче или мачка, ферментираниот зеленчук може да ги зајакне здравите цревни бактерии, што е од витално значење за промовирање на здравјето на имунитетот.

6. Тие нудат витамини Б и К2, холин и ацетилхолин, кои се произведуваат или се зголеми за време на процесот на ферментација. Процесот на ферментација, исто така, го зголемува количеството на витамин Ц во храната, како што е документирано во истражувањето од Нигерија за храна од 2014 година. Значително зголемување на витаминот Ц, заедно со содржината на флавоноиди и феноли, беше забележано во ферментирани семиња од бамја.

7. Ова е исто така документирано во студијата од 2008 година за Хемија на храната, каде белата зелка имаше значително зголемување на нивото на антиоксиданси по ферментација. Служењето ферментиран зеленчук покрај дневната храна на домашно милениче може да биде добро за вашето домашно милениче и може да го зголеми нивниот нутритивен внес за секој оброк.

8. Сепак, запомнете дека сите „додатоци“ треба да содржат помалку од 10% од дневниот внес на калории на вашето домашно милениче. Подобрете го здравјето на мозокот на вашето домашно милениче со ферментиран зеленчук.

9. Бројни студии ја покажаа врската помеѓу цревата и мозокот, вклучувајќи го и производството на серотонин – невротрансмитер што се произведува во дигестивниот тракт.

10. Сепак, ефектите на ферментираната храна врз мозокот лежат во невропротективните својства што ги поседуваат.

11 Прегледот од 2016 година од Превентивната исхрана и наука за храната дискутира дека ферментираните овошја и зеленчук имаат антиоксидантни својства за отстранување на слободните радикали, што може да помогне да се запре невротоксичноста и да се инхибираат дефицитите на меморијата. ментално здравје и расположение преку нивните ефекти врз микробиотата, производството на ГАБА и намалувањето на цревната пропустливост.

12. Ферментираниот зеленчук може да помогне да се подобри здравјето на цревата. Ферментирањето на зеленчукот го олеснува варењето поради ефектот на пред-варење предизвикан од компонентите произведени во текот на процесот. Јадењето ферментирана храна, исто така, ќе помогне да се спречи производството на анти-нутриционистички фактори, како што е инхибиторот на трипсин, што ја намалува апсорпцијата на хранливи материи.

13. Пробиотичкиот ефект на ферментираната храна помага да се подобри варењето и асимилацијата на хранливите материи.

14. Поради процесот на ферментација, хранливите материи во ферментираниот зеленчук може подобро да ги искористи телото на вашиот миленик.

15. Дали знаевте? Секој залак ферментирана храна што вашето домашно милениче го консумира обезбедува трилиони корисни бактерии – многу повеќе отколку што пробиотичките додатоци можат да обезбедат.

16. Додатоците на пробиотиците обезбедуваат само милијарди бактерии кои формираат колонии.

17. Дава посилен, поотпорен имунолошки систем за вашите миленици Одржувањето на здрава цревна микробиота е тесно поврзано со здравјето на имунитетот, бидејќи поголемиот дел од имунолошкиот систем живее во цревата и крајниците. -стимулативни активности.

18. Ферментацијата помага да се подобри биорасположивоста на хранливите материи. Овошјето и зеленчукот се инхерентно богати со витамини и минерали, како и фитохемикалии како што се флавоноиди и фенолни соединенија. Процесот на ферментација помага да се подобри биорасположивоста и биостапноста на овие хранливи материи преку млечна киселина.

19. Според студијата од 2017 година на Food Research International, ферментацијата на млечна киселина генерира биоактивни пептиди и масни киселини со краток синџир, ги претвора молекулите со дополнителна биолошка вредност и истовремено ја намалува содржината на шеќер. Еве како да им дадете на вашите миленици ферментиран зеленчук „Кога им давате на вашите миленичиња ферментиран зеленчук, не заборавајте постепено да ја градите нивната толеранција“. За почеток, можете да додадете половина лажичка во нивната редовна храна и полека да ја зголемите количината. Ова ќе им помогне да ја изградат својата толеранција кон новата храна и да избегнат непотребни стомачни тегоби. Идеално, миленичињата можат да толерираат 1 до 3 лажички ферментиран зеленчук на 20 килограми телесна тежина. Меѓутоа, поради лутиот мирис и вкус на ферментиран зеленчук, некои кучиња и многу мачки можеби не се премногу заинтересирани да го јадат. Може прво да ги нахраните со мали количини и да видите дали ќе се предомислат. Ако не, не ги присилувајте. Наместо тоа, одлучете се за висококвалитетни пробиотички додатоци. Некои од најчестите заблуди вклучуваат: Ферментираната храна е скапана храна – Поради изразената кисела арома и вкус на некои ферментирани намирници, некои луѓе ја грешат како знак дека се скапани. Сепак, она што го мирисате во голема мера е предизвикано од млечна киселина, произведена од распаѓање на шеќери и скроб за време на процесот на ферментација. Оваа млечна киселина ја зачувува храната сопирајќи го растот на лошите бактерии.

20 Ферментираната храна може да го наруши варењето на вашето домашно милениче – Нетолеранцијата кон ферментирана храна може да доведе до дијареа и стомачни тегоби, особено кога се обидувате за прв пат. Тајната е да се изгради толеранција кон него, почнувајќи со мали количини. Всушност, Тим Спектор, професор по генетска епидемиологија на Кралскиот колеџ во Лондон, препорачува често јадење ферментирана храна во мали количини за да ја „поттикне“ вашата микрофлора во цревата. Откако вашиот дигестивен систем ќе започне да се запознава со ферментираната храна, придобивките сигурно ќе ги надминат сите првични стомачни тегоби.

21. Дали знаевте Забавен факт за ферментиран зеленчук кимчи? Во 2008 година, првиот корејски астронаут требаше да замине во вселената-гарантирајќи три национални институти да започнат со развој на „вселенски кимчи“, или кимчи што може да се донесат во вселената без да се расипат или да го загубат својот посебен вкус и вкус. За жал, институтите требаше да ги отстранат сите микроби – заедно со сите здравствени придобивки – за да се осигураат дека кимчи нема да експлодира низ целата опрема за време на патувањето во вселената.

22 Ферментираниот зеленчук е добар за миленичиња, но во умерени количини Дезинформации за многу здрави овошја, зеленчук, јаткасти плодови и семиња има многу на Интернет. Ова е затоа што веб-страниците ги означија сите ризици (како што се ризикот од прекумерна потрошувачка што предизвикува гастроинтестинални проблеми или гушење на преголеми парчиња или јами) како „токсичност“, што не е точно, но успеа да збуни милиони вљубеници во миленичињата.

23. Ферментираниот зеленчук е безбеден и за кучињата и за мачките (ако ги јадат) и дури може да обезбеди придобивки како подобар имунитет и когнитивно здравје.

24. Благодарение на нивните пробиотички ефекти. Сепак, умереноста е од клучно значење особено ако за прв пат го храните вашето домашно милениче со ферментирана храна. Ако животните имаат чувствителност на хистамин, ферментираната храна може да ги влоши нивните симптоми и најдобро може да се избегне. Осигурајте се дека прво ја зајакнувате толеранцијата на вашето куче и мачка за да избегнете стомачни тегоби; миленичињата можат да јадат до 3 лажички ферментиран зеленчук за секои 20 килограми тежина од вашето домашно милениче. Можете да додадете ферментиран зеленчук на она што вашето домашно милениче го јаде во моментов.

 

Извор: научна студија од д -р Карен Шо Бекер

Фото: Фрипик

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...