Есента е време кога имаме голем избор на тикви, а за нејзината корисност за телото сме говореле многу пати.
Ајурведата ја прогласува тортиљата од тиква за најбрзо и најздраво јадење што можете да го јадете оваа есен. Дали понекогаш се наоѓате пред фрижидер полн со зеленчук, желни да ги кажете зборовите: “Немам што да јадам!” Колку пати само рековте дека кога имало тиква меѓу истиот зеленчук, кралицата на есента (и зимата) која ви се здосадува многу брзо. Дали веќе ја користите тиквата во супи и салати на илјада начини? Не сте сигурни за тортиља со тиква и кардамом, е сега е време да го пробате и тоа. Ќе бидете воодушевени! Тортиљата е основа на мексиканската кујна. Без овие тенки пити, невозможно е да се направи бурито, енчилада, тако или кесадила. Можете да ги направите овие тенки вкусни есенски тортиљи. Изборот на тортиља ќе го оставиме на вас, но изберете да се здрави и по можност интегрални. Најдобро е да ги подготвите дома, според вашиот вкус.
Еве го нашиот предлог:
Тортиљи од тапиока скроб одлични за диета без глутен и палео диета
Тапиоката содржи 80% сварлив скроб и е одлична за сите оние кои не толерираат глутен, бидејќи не го содржи. Тапиоката е вообичаена состојка во многу производи без глутен, бидејќи ја подобрува текстурата и влажноста во отсуство на глутен. Не содржи масти или протеини. Една чаша сушени тапиока (152 грама) содржи приближно 544 калории, 135 грама јаглени хидрати, еден грам диетални влакна, нула грама маснотии и нула грама протеини. Тапиоката се смета за палео-пријателска. Тоа е безбеден скроб кој, иако има малку хранливи материи, нуди одлична замена за правење вкусни колачи, леб и десерти.
Подготовка:
Потребвно време: 15мин
Сложеност: многу лесно се подготвува
Состојки 2 јајца, 1 чаша кокосово млеко, 1 лажичка маслиново масло, 3/4 чаша тапиока скроб, 3 лажички брашно од бадем, на врвот на лажичка сол
Подготовка Во сад, измешајте ги сите состојки, вклучително и маслото, и во друг сад сол и брашно. Додадете ги измешаните состојки и добро измешајте, а потоа загрејте ја тавата на среден оган. Кога тавата е добро загреана, намачкајте малку и сипете ја смесата во средината и нежно распоредете ја смесата во форма на палачинка. Печете од една страна 3 минути, потоа свртете и печете 1 минута од друга страна.
Топлите ториљи наполните ги со фил од тиква и кардамом, светот на тортиља ќе добие нова димензија. Ова ќе биде одлична алтернатива за лебот и за појадок или како здрава ужинка подготвена за околу 20 минути, овие тортиљи од тиква се одлична идеја и уште подобро решение кога ќе се појави глад.
Подготовка: Сварете ја тиквата во вода или печете во рерна и направете ја пире и додајте 1/2 лажиче кардамом. Загрејте ги тортиљите во тава и наполнете ги со премачкување од пирето од тиква и кардамом, зачинете со сол, црн пипер и чили по желба. Потоа додадете лист зелена салата, сецкан кромид и домати на секоја тортилја.
Уживајте 🙂
Фото: Фрипик
0 Comments