Потребен материјал:
За сируп:
250 мл вода 400 гр кафеав шеќер/негова здрава замена
75 гр мед
2 стапчиња цимет
2-3 каранфилче
1/2 портокал
1 лажичка кардамом
За тесто:
200 мл сок од портокал
200 мл Ги масло
90 мл маслиново масло
1/4 лажичка каранфилче во прав
25 гр шеќер во прав
2 лажички цимет и кардамом
1/4 лажичка морско оревче
1/2 лажичка сода бикарбона
рендана кора од портокал
500гр брашно
100 гр жито од пченица
ореви за декорација
Подготовка: Во тавче ставете ги сите состојки за сирупот (освен медот), па варете на тивок оган додека не се раствори шеќерот. Околу 5 минути. Тргнете го од оган и кога ќе с еподолади веднаш промешајте го медот. Се остава да отстои најмалку 3-4 часа, да се излади на собна температура. Сирупот може да се направи и ден претходно. Загрејте ја рерната на 190С. Обложете го голем плех со хартија за печење. Во сад за матење ставете ги сокот, двете масла, шеќерот, зачините, содата и ренданата кора од портокал. Промешајте сè со шпатула. Брашното измешајте го со гризот, па додајте ја масата во претходната и сè измешајте и соединете со шпатула или вилушка. Не мешајте со миксер! Со раце откинете парчиња тесто, приближно по 30 грама, потоа формирајте ги прво во топка, а потоа обликувајте ги во овална форма преку решетката / цедалка. Повторете ја постапката додека има материјал. Наредете ги на плех. Не мора да биде премногу долго, бидејќи тие не растат премногу. Печете во загреана рерна 20-25 минути, додека не поруменат. Веднаш по вадењето од рерна, топлите колачиња потопете ги во ладен сируп десет секунди. Извадете ги на решетката да се исцедат. Пред сервирање премачкајте со мед и посипете со сечкани ореви и наросете со кардемом.
0 Comments