Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место. Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл. станаа составен дел од нашата рутина за појадок – вкусна за јадење и исклучително популарна, но и здрава!
Сепак, појадокот е најважниот оброк во денот. Ве подготвува за работа исполнува со нова енергија и обезбедува највисоко можно ниво на продуктивност.Како таков, здравиот појадок е исполнет со хранливи материи е токму она што ви треба за да го започнете денот.
Еве рецепт за појадок богат со протеини со доза од кикирики! Исклучително богат со протеини, природни масти и влакна, кикириките се одличен извор на здрави нутритиенти за организмот. Користени во различни видови храна ширум светот, како што се популарниот путер од кикирики и сос од таани, тие нудат вкусна крцкава текстура кога се додаваат во солени јадења и десерти.
Состојки:
* 1/2 чаша кикирики: малку печени и потопени во вода
* Мало парче ѓумбир, ситно сечкано
* Вода: околу 1 чаша
* 1/2 чаша брашно од наут
* 1/2 чаша оризово брашно
* Сол по вкус
* 1/2 лажичка куркума во прав
* 1 лажичка ким и кардамом во прав
* Ги масло
Припрема:
Земете мелница и додадете 1/2 шолја кикирики, ситно сечканиот ѓумбир и околу 3/4 шолја вода и сомелете го ја изедначите масата .
* Во тестото додадете 1/2 чаша брашно од наут, 1/2 чаша оризово брашно, сол по вкус, 1/2 лажичка куркума и кардамом во прав, 1 лажичка ким во прав, 1/4 чаша вода и повторно мелете додека не се изедначи. За тестото можете да користите само наут или оризово брашно.
* Сега загрејте ја тавата за да ги направите дозите. Додадете малку Ги масло во тавата. Истурете го тестото на врелата тава и развлечете го со помош на лажица.
* Додека се готви, додајте малку Ги масло и оставете го на средна топлина.
* Превртете го кога ќе порумени, варете малку и повторно превртете. Преклопете ја во центарот и префрлете ја во чинија и направете други со истата постапка.
Послужете го садот со чатни од кокосово семе и сос од таан или песто.
Добар апетит.
0 Comments