Кардамомот (Cardamomum amomum) има кафена или црна боја, потекнува од Хималаите, каде што вообичаено се одгледува во сенка близу студени потоци или реки. Плантажите обично се шират на области каде што некогаш се одгледувало див добиток. Кафените кардамомските градини постојат повеќе од 25 години, а има голем број од оние кои постојат над 100 години , Такви има во Непал и Бутан. Како зелениот, така и кафениот кардамом е повеќегодишно растение кое кога созрева ја менува бојата од темноцрвена до виолетова, во внатрешноста на обвивката се наоѓаат црни семиња. Сушењето на кафеавиот кардамом се врши со оставање на свежо собраните овошја во сенка околу една недела, по што тие се поставуваат над оган што тлее за да се забрза процесот на сушење. За разлика од зелениот кардамон, кој се смета за зачин кој „ лади„ кафеавиот или црниот кардамом се смета за „зачин кој затоплува“ Во ајурведската медицина, тој е важна состојка во комбинација со каранфилче, цимет и црн пипер во која било верзија на гарам масала, мешавина на зачини што може да се додаде во храната на почетокот на готвењето или да се попрска над веќе сервираната порција. Кафениот кардамон може да се користи и како зачин за добивање киселкаст вкус. Исклучително е добро за јадења подготвени со ориз, месо, зеленчук и во супи. Одличен е во комбинација со риган, чили, цимет, пименто, семе од коријандер, ким, ѓумбир, зелен кардамон, сенф, бибер, анасон, куркума и морско оревче. За целосен добробит од оваа билка вклучете го во секојдневната употреба.
Кавалитетен органски кардамом можете да најдете кај нас.
Споделете корисни содржини со вашите најблиски.
0 Comments