Едноставен рецепт за детоксикација:
Кичди, зеленчуково јадење од ајурведската традиција што помага да се опушти и да се излечи телото.
Состојки:
– 1 и пол лажици маслиново масло или ги путер
– 1 лажица рендан ѓумбир
– 1 лажичка семе од синап
– 1 лажичка куркума во прав
– ½ лажичка ким во прав + семе од ким
– ½ лажичка кардамом во прав
– 1 лажичка хималајска сол
– ¼ чаша цели зрна мунг грав или локален ситен грав натопени преку ноќ
– ½ чаша леќа, басмати или локален ориз од цело зрно потопени од вечер.
– 4 чаши вода
– 2 чаши мелен зеленчук (моркови, целер, карфиол, брокула) најдобро користете сезонски зеленчук.
– 2 лажици мелен коријандер или магдонос.
Исцеден лимон .
Начин на приготвување
– Во сад за готвење ставете ги или маслиново масло и испржете го семето од ким на среден оган 2-3 минути. Намалете го пламенот и додадете ѓумбир и мешајте неколку минути додека не стане златно и миризливо.
– Додадете ги другите зачини, солта и пропржете уште неколку минути.
– Додадете го гравот што е предходно накиснат, леќата или интегрален ориз. Додадете 4 чаши супа од зеленчукот што врие.
Покријте го тенџерето.
Намалете ја температурата и оставете да врие полека 20 минути.
– Продолжете со варењето уште 5-10 минути доколку е потребно. На оризот му е потребно подолго да се вари и ако е потопен, ќе треба да додадете повеќе вода, што ќе ги промени пропорциите и вкусот на рецептот.
– Штом ќе бидете подготвени, пробајте и додадете сол. Ако сакате кашеста конзистентност, додадете уште малку вода.
– Послужете и украсете со свеж магдонос и цеден лимон.
Одозгоре прелијте со шафраново масло.
ДОБАР АПЕТИТ 🙂
0 Comments