Зачин вреден злато!
Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на етикетата на производот број E100, нема страв. Тоа е природна боја на куркумин! Куркумата е растение од семејството на ѓумбир, Zingiberaceae, кое расте главно во Јужна Азија, а може да го одгледувате и во својата градина. Од неговиот корен се подготвува впечатлив жолт зачин, кој се должи на состојката куркумин.
Лековити својства на куркумата
Куркумата е еден од најмоќните природни лекови. Активната состојка на куркумата се нарекува куркумин. Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека куркумата има силно антивоспалително дејство. Потврдено е благотворното дејство на куркумата кај многу болести, од рак до Алцхајмерова болест. Во ајурведската медицина, куркумата одамна е позната како растение кое го зајакнува и храни телото.
Куркумата се користи за:
– зајакнување на варењето
– регенерација на цревната флора
– намалување на надуеноста
– чистење на црниот дроб и жолчката
– нормализирање на менструацијата
– намалување на воспалението кај артритис
– прочистување на крвта
– стимулирање на работата на метаболизмот
– проблеми со кожата
– респираторни проблеми
– против габи и бактерии
– против цревни паразити
Во однос на хранливата вредност, куркумата е богат извор на железо, манган, витамин Б6, диетални влакна и калиум. Резултатите од бројните истражувања покажуваат дека е ефикасен во лекувањето на артритис, дерматитис и егзема, треска, инфекции, чиреви, камења во бубрезите и жолчката.
Лек за грип и настинка
Овој природен антибиотик има силно антиинфламаторно дејство, кое освен што го зајакнува имунолошкиот систем, ги убива бактериите и причинителите на болестите. Не предизвикува несакани ефекти за вашето варење и цревната микрофлора, па затоа е сосема безбеден за употреба. Куркумата содржи куркумин, полифенол, активна состојка која има над 150 терапевтски својства. Конзумирањето мед и куркума го подобрува варењето и го зголемува бројот на добри бактерии во цревата.
Состојки:
100 гр органски мед,
1 лажица куркума во прав.
1 лажица Ги масло
Измешајте ги двете состојки за целосно да се соединат и истурете ги во чиста тегла. Веднаш штом ќе ги забележите првите симптоми на настинка или грип, земете го лекот на следниов начин:
Ден 1: Земете половина кафена лажичка од лекот на секој час.
Втор ден: земајте по половина лажичка на секои два часа.
Трет ден: земајте по половина лажичка три пати на ден. Препорачливо е да не го голтнете лекот веднаш, туку оставете го во устата додека не се раствори. Многумина велат дека по три дена од земањето на овој лек, сите симптоми исчезнуваат, а можете да го додадете во топло млеко или чај за полесно консумирање.
0 Comments