Куќен рецепт против настинки
#коронавирус
Чајот од масала, има лековити својства, му дава на телото енергија и проодност, особено на белите дробови, т.е. дишењето: носната шуплина, устата, фаринксот, гркланот и душникот и белите дробови. Бидејќи млекото и млечноста ја зголемува густината на чајот, се препорачува полномасно млеко за подготовка на чајот. Во случај да сте нетолерантни на лактоза, можете да додадете млеко од ориз во вашиот чај. Не користете соја млеко бидејќи може да го промени традиционалниот вкус на чајот. Засладете го чајот од масала со нерафиниран шеќер / џагари или мед.
Како и да го засладувате, неопходни зачини што го прават посебен овој чај се: цимет, морско оревче, ѓумбир, кардамон и каранфилче. Пред да започнете со подготовка на чајот со масала, подгответе цедилка, тенџере и лажица.
Потребни ви се следниве состојки за подготовка :
🌱2 чаши вода,
🌱 1 лажичка црн чај (рефус),
🌱2 лажички шеќер (нерафиниран),
🌱парче свеж ѓумбир (за почеток, ако не сте навикнати на вкусот на ѓумбир, користете помало парче, со големина од 1 см)
🌱1 чаша млеко,
🌱1 кардамом во прав или зрно (по избор).
Загрејте ја водата додека не зоврие, намалете ја температурата и додадете го црниот чај. Се вари неколку минути, а потоа додадете го исецканиот ѓумбир. Гответе уште неколку минути, а потоа додајте ги шеќерот и кардамонот. По неколку минути, додадете го млекото и почекајте да зоврие. Ќе го почивствувате мирисот на ѓумбирот и кардамомот. Отстранете од топлина, процедете и сервирајте – исто така можете да го пиете со закуски или нешто слатко.
Црниот чај со млеко има многу здравствени придобивки. Не пијте индиски чај со млеко засладен со класичен бел шеќер. Млекото е богата со протеини, а шеќерот со јаглени хидрати затоа може да го преоптовари дигестивниот систем или црниот дроб. Чајот делува на следниве начини: – Дава енергија на телото, ги прочистува белите дробови, т.е. дишењето. Го подобрува варењето на храната и ја стимулира функцијата на црниот дроб, холестеролот и т. н.
0 Comments