fbpx
Направи си здраво кари по дома

Направи си здраво кари по дома

by | Јан 15, 2022 | 0 comments

По барање на многумина објавуваме оригинално традиционално кари.

Зимата, преполна е со комбинација на елементи од етер и воздух (вата доша), е позната по тоа што ги зголемува неволјите во дигестивниот дел кога ватата станува премногу небалансирана (доша). Затоа, дури и ако ја фаворизираме здравата храна, на телото ќе му биде тешко овие намирници да ги искористи, а хранливтеи материи да ги асимилараат ако дигестивниот оган е слаб. Квалитетот на варењето е директно пропорционален со квалитетот на целокупното здравје. Ова е причината за фокусот на ајурведата кон #агни (дигестивен оган) кој треба да е добро избалансиран.

Забавете го животот и уживајте во зачините

Зимското време често се карактеризира со силни, непостојани ветрови кои имаат моќ да нè исфрлат од рамнотежа и да нè истрошат. Спојот на студени температури и сувоста е дизбалансаторт на вата доша. Првата препорака е да забавите и да уживате во топол, чорбест, добро зготвен оброк. „Разновидноста е зачин на животот, кој му го дава целиот свој вкус“. – Вилијам Каупер. Оваа комбинација на разладувачкиот коријандер со други зачини кои имаат затоплувачка енергија, создава спој на вкусно задоволство што ги загрева и оживува цревата без да создава сувост или иритација. Овие зачини го подобруваат варењето бидејќи се карминативни (намалуваат гасови/надуеност) и служат за стабилизирање на шеќерот во крвта, поттикнуваат циркулација и го намалуваат воспалението. Уживајте во ова кари со сезонски зеленчук и смирувачкото и хранливо Ги масло.

Рецепт за кари во прав:

5 лажички. мелен коријандер

1 лажиче. мелен тилчец

1 лажиче. мелен ким

1 лажиче семе од синап, мелени или цели (препорака за цели семиња затоа што пукаат кога ќе ги загреете!)

1 лажиче свежо мелено каранфилче

1 лажиче. мелен цимет

1 лажиче. мелен ѓумбир

2 лажички. мелена куркума

1/4 лажиче. мелен ловоров лист

Прстофат кардамом

Сите состојки добро измешајте ги во сад и префрлете ги во тегла за зачини. *Ве молиме имајте предвид дека нема сол во оваа мешавина, но солта е неопходна за да се истакне вкусот на зачините. Розовата хималајска сол може да се додаде додека готвите или во што помала количина во овој зачин.

 

Органска куркума во прав 200гр

Органски кардамом во прав 200гр

 

Пречистен путер Ги (Ghee)

Вата

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...