fbpx
Најлековитата ајурведска напивка од бамја – лекува 200 болести
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Најлековитата ајурведска напивка од бамја – лекува 200 болести

Најлековитата ајурведска напивка од бамја – лекува 200 болести

by | Авг 24, 2021 | 0 comments

Во Ајурведа, бамијата се смета за сатвична (позитивна, среќна) храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се конзумира. Да не спомнуваме дека е одлично за сите три доши, така што секој може да има корист од неа. Бамјата е лесна и релаксирачка и затоа е одлична за типовите на пита. Таа е исто така е регенрирачка и природно сладок зеленчук, што ја прави смирувачка за типот вата. Кога е зготвена како во рецептот подолу, исто така е малку сува, што е одлично за типот кафа.
Здравствени придобивки:
– Го ублажува запекот: бамјата содржи растворливи желатинозни влакна наречени ′′ муцилажа ′′
Муцилажата се наоѓа само во растенијата. Муцилажата е растворливо влакно и затоа делува на омекнување на фекалиите и полесно елиминирање. Исто така, ги подмачкува ѕидовите на стомакот за да ги придвижи фекалиите без непријатност, отоци или болки во стомакот.
– Го контрола чувството на глад и поттикнува слабеење: овие растворливи влакна исто така помагаат подолго да се чувствувате сити. Ова значи помалку желба за храна и полесно слабеење.
– Богат со хранливи состојки и витамини: богат е со витамини А, Ц, К, калциум, па дури и антиоксиданси. Не само што му помага на здравјето на коските, туку и ве прави да изгледате помлади! Витаминот Ц ви дава имунолошка заштита кој е особено корисна помеѓу годишните времиња како сега.
– Ја стабилизира гликозата кај дијабетичарите: докажано е дека ги стабилизира нивото на глукоза во крвта преку ноќ, ја впиваат водата и наутро ја исфрлаат од телото. Дефинитивно не е лек за дијабетес, но може да се користи за одржување на здравјето.
– Борба против замор: сите сме уморни… континуирано. Богата е со антиоксиданси, поттикнува акумулација на гликоген. Колку повеќе гликоген имате, толку подолго е потребно за да се одморите.

Лековита напивка од бамија

 

Во ајурведската медицина се користи во лекување на разни заболувања, како дигестивни проблеми и цревни проблеми, го намалува холестеролот, ја подобрува цревната флора и ја поттикнува правилната работа на црниот дроб.

Таа е богата со јаглехидрати, магнезиум, протеини, влакна, фолна киселина и витамините Б6, А и Ц и вистинска ризница на нутритивни состојки.

Искористете ја сезоната во која оваа билка ја има во изобилство на нашите зелени пазари.

Состојки:

– 10 парчиња бамја

– 1 чаша вода

– сол и црн пипер

Припрема:

Добро измијте ја бамјата и пресечете ја на половина.  Потоа, ставете во сад со вода и оставете да отстојат преку ноќ, а по желба и повеќе. Наутро малку притиснете и исцедете го преостанатиот сок од нив во водата. Отстранете ја бамјата од водата и по желба додадете сол и црн пипер. Пијте ја во текот на денот. Плодовите од бамјата не ги фрлајте, додајте ги во салата или следното јадење.

Добар апетит 🙂

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...