Оризот особено црвениот е одамна познат како лек кој го намалува холестеролот и триглицеридите. Црвениот ориз има егзотичен изглед и поинтензивен вкус од белиот, како и низа корисни својства, а доколку сте на одредена терапија, внимавајте на количините што ги внесувате црвен ориз бидејќи многу брзо ќе го намали холестерол. Исклучително корисна храна секогаш се подготвува со добро испирање, а потоа варење околу 40 минути, а потоа се цеди.
Познат уште од древни времиња, на Далечниот исток, црвениот ориз се користел во Идика, Кина, а покрај тоа што е прехранбен производ, со векови се користи и како диететски препарат кој помага во лекување на срцеви заболувања и чистење на крвните садови. Црвениот ориз не е ништо друго освен квалитетен бел ориз кој се ферментира со габата Monascus purpureus, од кој се добива екстракт богат со разни форми на активни супстанции наречен монаколини. Поважен од црвениот пигмент што овој ориз го добива на овој начин е фактот дека монаколините се природни статини, т.е. инхибитори на ензимот одговорен за синтезата на холестерол. Има исклучителни добробити за срцето, желудникот и доброто ниво на шеќер во крвта. Се верува дека црвениот ориз ја олеснува работата на срцето и ја подобрува циркулацијата, а некои неодамнешни откритија на врвни научници, засновани на резултатите од голем експеримент, потврдија дека консумирањето црвен ориз во рок од осум недели го намалува нивото на холестерол и триглицерид во крвта. Исто така, во едно истражување кое опфатило 5000 испитаници кои преживеале срцев удар, било утврдено дека оваа храна има позитивно влијание врз текот на закрепнувањето на срцето. Добар е за регулирањето на варењето и стомачните проблеми, како и за подобрување на општата состојба на цревата и нивната рамнотежа. Исто така, може да помогне при воспаление, метаболички синдром и регулирање на нивото на шеќер во крвта. Една од житарките без глутен, црвениот ориз содржи железо, цинк и манган, фосфор, калиум, магнезиум, калциум, бакар, флуор, витамини од Б комплексот и витамин Е.Содржи незаситени масти, а количината на протеини е помала во споредба со растителните влакна, кои ги содржи во големи количини. За исхраната на специјалните категории на пациенти е многу важно да не содржи глутен, така што може да се користи и од пациенти кои имаат целијачна болест. Исто така е корисно во третманот на луѓе со анемија. Се препорачува претпазливост доколку дел од исхраната на бремените жени треба да ја земе предвид количината што ја внесуваат поради статини, како и пациентите кои веќе се на терапија што вклучува статини и лицата со тешка бубрежна дисфункција.
Печен црвен ориз со грав и печурки
Добар апетит 🙂
0 Comments