fbpx
Припреми си ајурведски путер од бадем на брз и лесен начин
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Припреми си ајурведски путер од бадем на брз и лесен начин

Припреми си ајурведски путер од бадем на брз и лесен начин

by | Фев 10, 2021 | 0 comments

Дали ги знаете придобивките од редовното консумирање путер од бадем?
Меѓу многуте познати придобивки од користењето путер од бадем:
Помага при несоница
Го штити срцето
Богат со витамин Е.
Бадемот од путер содржи голема количина на витамин Е, кој е растворлив во масти антиоксиданси.
Ги штити клетките од оксидативно оштетување и го зајакнува имунитетот. Има скоро 4 пати повеќе витамин Е од путерот од кикирики.
Го намалува ЛДЛ холестеролот.
Бидејќи путерот од бадем е богат со мононезаситени маснотии, тој помага да се намали ЛДЛ холестеролот, познат и како лош холестерол.
Помага при слабеење.
Го регулира шеќерот во крвта
Го подобрува здравјето на коските. Бидејќи е добар извор на калциум, путерот од бадеми помага во зајакнување на коските. Присуството на магнезиум исто така ја подобрува функцијата на нервите, мускулната сила и нормалното згрутчување на крвта.
Ги одржува цревата здрави, го намалува воспалението на цревата.
Ја штити кожата
Има висока содржина на влакна
Добар извор на железо

Зачинет путер од бадеми со ѓумбир
Вегански, без глутен, без соја
СОСТОЈКИ:
2 чаши бадеми
1/4 лажичка морска сол
1 лажица мед
1,5 лажички свеж ѓумбир, рендан
1/2 лажичка цимет

УПАТСТВО:
Загрејте ја рерната на 250С. Ставете ги бадемите на плех за печење и печете 10 минути, превртувајќи ги на 5 минути.
Во мелница со голема брзина измешајте ги бадемите и морската сол додека не се формира прашок. Ова ќе трае помалку од 2 минути. Продолжете со мешање околу 2 минути, вртете го правот од страните на блендерот до дното и повторно изблендирајте. По 10 минути, бадемовите масла ќе почнат да излегуваат и бадемите ќе почнат да се собираат заедно и да формираат густа паста.
Продолжете да мешате. По 5-10 минути (во зависност од блендерот), путерот ќе почне да се формира.
Додадете мед, ѓумбир и цимет во блендерот и продолжете да мешате додека не се измеша добро.
Откако ќе се постигне посакуваната конзистентност, претурете го путерот од бадеми во херметички стаклен сад и ставете го во фрижидер.

БЕЛЕШКИ
Чувајте го путерот од бадем во херметички затворен стаклен сад во фрижидер до еден месец.
Можеби ќе би бидат потребни 10 до 25 минути постојано мешање и стружење додека не започне да се формира путер.

Не губете надеж кога мешате! За се е потребно надеж и магија …..

УЖИВАЈТЕ! 😋

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...