Дали ги знаете придобивките од редовното консумирање путер од бадем?
Меѓу многуте познати придобивки од користењето путер од бадем:
Помага при несоница
Го штити срцето
Богат со витамин Е.
Бадемот од путер содржи голема количина на витамин Е, кој е растворлив во масти антиоксиданси.
Ги штити клетките од оксидативно оштетување и го зајакнува имунитетот. Има скоро 4 пати повеќе витамин Е од путерот од кикирики.
Го намалува ЛДЛ холестеролот.
Бидејќи путерот од бадем е богат со мононезаситени маснотии, тој помага да се намали ЛДЛ холестеролот, познат и како лош холестерол.
Помага при слабеење.
Го регулира шеќерот во крвта
Го подобрува здравјето на коските. Бидејќи е добар извор на калциум, путерот од бадеми помага во зајакнување на коските. Присуството на магнезиум исто така ја подобрува функцијата на нервите, мускулната сила и нормалното згрутчување на крвта.
Ги одржува цревата здрави, го намалува воспалението на цревата.
Ја штити кожата
Има висока содржина на влакна
Добар извор на железо
Зачинет путер од бадеми со ѓумбир
Вегански, без глутен, без соја
СОСТОЈКИ:
2 чаши бадеми
1/4 лажичка морска сол
1 лажица мед
1,5 лажички свеж ѓумбир, рендан
1/2 лажичка цимет
УПАТСТВО:
Загрејте ја рерната на 250С. Ставете ги бадемите на плех за печење и печете 10 минути, превртувајќи ги на 5 минути.
Во мелница со голема брзина измешајте ги бадемите и морската сол додека не се формира прашок. Ова ќе трае помалку од 2 минути. Продолжете со мешање околу 2 минути, вртете го правот од страните на блендерот до дното и повторно изблендирајте. По 10 минути, бадемовите масла ќе почнат да излегуваат и бадемите ќе почнат да се собираат заедно и да формираат густа паста.
Продолжете да мешате. По 5-10 минути (во зависност од блендерот), путерот ќе почне да се формира.
Додадете мед, ѓумбир и цимет во блендерот и продолжете да мешате додека не се измеша добро.
Откако ќе се постигне посакуваната конзистентност, претурете го путерот од бадеми во херметички стаклен сад и ставете го во фрижидер.
БЕЛЕШКИ
Чувајте го путерот од бадем во херметички затворен стаклен сад во фрижидер до еден месец.
Можеби ќе би бидат потребни 10 до 25 минути постојано мешање и стружење додека не започне да се формира путер.
Не губете надеж кога мешате! За се е потребно надеж и магија …..
УЖИВАЈТЕ! 😋
0 Comments