Оваа есенска каша од јачмен е веганска, без пченица, без соја и други состојки кои предизвикуваат воспаленија. Овој рецепт ги балансира Вата доша и Кафа доша. Исто така е корисно во сите случаи на зголемена ама (токсини во телото) бидејќи помага да се елиминираат и токсините од цревата.
Овој рецепт може да ти помогне:
• Ја подобрува плодноста и репродуктивното здравје
• Го смирува нервниот систем
• Ја подобрува сувата или мрсна кожа.
• Го балансира варењето, слузта во столицата и запек.
• Ги балансира дури и студените и сувите емоции како што се летаргија и вознемиреност.
• Ги балансира хормоните, особено репродуктивниот систем.
• Го одржува стабилен шеќерот во крвта
Состојки
• 1/4 чаша цел јачмен + малку вода за натопување
• 3,5 чаши вода
• 1 лажичка мелен цимет • 1/2 лажичка морско оревче во прав
• 1/4 лажичка кардамом во прав
• 3/4 чаши излупени и рендани јаболка
• Прстофат хималајска камена сол
• Прстофат црн пипер
• 1 лажица Ги масло
Подготовка:
– Потопете го јачменот во вода околу 10 минути. (може да кисне до 4 часа)
• Исцедете го јачменот и додадете го во тенџере со останатите состојки.
• Гответе со затворен капак на средно-тивок оган.
• Како што житарката почнува да се готви, можете да го отоврите капакот за да се згусне, држејќи го огнот вклучен.
• Кога сте подготвени, гарнирајте со прочистен Ги путер или свежо рендан кокос!
Оваа есенска ајурведска каша можете да ја прилагодите кон вашиот начин на исхрана. Бидете креативни.
Кажете ни дали ви се допадна 👍
0 Comments