Ѓумбирот, како додаток или состојка во храната или пијалоците, може да заштити од дебелина и хронични болести. Како еден од најчесто користените зачини во светот има долга историја на употреба како хербален лек за третман на разни болести благодарение на разните фитохемикалии и антиоксиданси. Американската и кинеската академија на науките спроведоа истражување за ефектите на ѓумбирот врз процесот на слабеење. Тие заклучија дека ѓумбирот го смирува оксидативниот стрес (форма на клеточно стареење), има антиинфламаторни својства и го намалува холестеролот и крвниот притисок. Може дури и да ја намали атеросклерозата, или акумулацијата на опасни маснотии во артериите. Истражувањата покажаа дека консумирањето ѓумбир може да го подобри согорувањето на калориите и да го намали чувството на глад, како и дека е поврзано со слабеење кај повозрасни дебели луѓе. Исто така е поврзано со позитивни промени на холестеролот, шеќерот во крвта, крвниот притисок, воспалителните протеини и здравјето на црниот дроб. Ја зголемува подвижноста на цревата и го стимулира метаболизмот. Се разбира, овие студии спроведени на Американската академија на науките не покажаа еднакви резултати кај сите испитаници. Но, експертите забележуваат дека ѓумбирот е сепак одличен избор за чаеви и колачи и дека секојдневната потрошувачка може да даде само позитивни ефекти. Направете чај што топи маснотии! За подобри резултати користете покоцентриран ајурведски ѓумбир во прав или таблети.
0 Comments