Според ајурведската вештина за готвење пакшастра (што е едно од 16-те основни знаење),
настанала целата наука за влијанието на храната врз телото.
Со правилно готвење и употреба на храна, можно е да се одржат телото и свеста здрави, да се
ослободат од замор и стрес, да се подобри имунитетот и концентрацијата.
Салата од јаболко и смоква (појадок)
Потребни состојки :
6 суви или свежи смокви
2 крцкави, сочни јаболка и 2 банани исечени на прстени
200 гр сецкани лешници /нјдобро одвечерпотопени во млака вода/
2 лажици рендан, незасладен кокос (брашно)
1 лажица сок од лимон /во лето користете лимета/
4 лажици органски мед со шафран
125 мл домашен јогурт
Подготовка:
Ако користите исушени смокви, натопете ги во ладна вода 1-2 часа, потоа исцедете ги и исечете
ги на четвртини.
Промешајте овошје, сецкани лешници, рендан кокос, сок од лимон и мед. Сето тоа го преливаме
со домашен јогурт.
*На здравје*
0 Comments