Сокот од калинка може да го забави опаѓањето на меморијата поврзана со стареењето.
Околу 45% од светското население имаат деменција и секојдневно се зголемува, велат најновите научни истражувања.
Околу 10% имаат благо когнитивно оштетување (МЦИ) и околу 19% постари лица имаат некаков вид когнитивни проблеми, се вели во студијата.
Меморијата продолжува да опаѓа како што стареме, а ова зависи од генетскиот потенцијал и условите на живот. Не постојат современи третмани за модификација на болеста за губење на меморијата поврзана со возраста.
Првите резултати од случајното испитување на повеќе од 1.016 учесници покажаа дека групата која примала сок од калинка постигнала повисоки резултати на краткиот тест за ревидирање на визуо-просторната меморија (BVMT-R) повеќе од 12 месеци отколку оние кои примиле плацебо пијалок.
Од нив околу 963 лице било дел од процесот на испитување, а 53 не го завршиле испитувањето. Резултатите покажаа значителна интеракција за резултатот на памтење BVMT-R (P = 0,003).
Во суштина, она што се случило е дека групата која земала сок од калинка одржувала одредено ниво, но плацебо групата опаднала; а ефектот помеѓу групите беше умерена на 0,45″, велат научниците.
Тие претставија графикон со кој е нацртан просечниот резултат на учење на визуелната меморија BVMT-R во текот на 12 месеци.
Ако го погледнете процентот на промена во резултатот на учење и паметење, можете да видите дека има пад од 26% во плацебо групата наспроти зголемување од 14% во групата која редовно земала сок од калинка, велат тие.
Промените во другите резултати на BVMT-R и мерките за SRT не биле значително различни меѓу групите.
Постојат бројни докази за тоа како сокот од калинка може да влијае на меморијата, вклучително и директниот ефект врз централниот нервен систем.
Добри резултати се постигнува со редовно земање на Брахми.
0 Comments