РЕЦЕПТ : (за 12 колачиња)
Состојки:
2 чаши мелен овес или брашно од овес (200 гр)
1/4 чаша скроб од тапиока или пченкарен скроб (30гр)
1 лажиче мелен цимет
1 лажиче мелен ѓумбир
1/4 лажиче мелено оревче и кардемом
1/4 лажиче мелено каранфилче
1/4 лажиче сол
1/2 лажиче сода бикарбона
1/4 чаша јаворов сируп (60 ml)
2 лажици незасладена јаболка
1 лажиче екстракт од ванила
1 јајце
Енергетска вредност (по колаче):
97 калории, маснотии 1,4гр, јаглехидрати 18,4гр, протеини 2,5гр
Глазура:
2 лажици крем од кокос
2 лажици екстра девствено масло од кокос
1/2 лажици скроб од тапиока
1/2 лажици шеќер во прав од кокос
Подготовка:
Во сад со средна големина измешајте ги сувите состојки, овесот, тапиоката, циметот, ѓумбирот, морското оревче, каранфилчето, солта и сода бикарбона. Оставете го на страна.
Во друг сад, додадете јаворов сируп, сосот од јаболка, екстракт од ванила и јајце или лен. Убаво изматете го.
Пренесете го тестото на работна површина и нежно замесете топче. Обликувајте во форма на диск, завиткајте го во фолија и ставете го во фрижидер 1 час да одмори.
Помешајте ги сувите состојки со влажните состојки, и користете дрвена лажица додека го мешате тестото.
Печете ги колачињата на температура од 180 Ц 8-10 минути.
Кога ќе се олади, ставете го тестото помеѓу две парчиња хартија за печење во посакуваната дебелина.
Формирајте ги колачињата со вашиот омилена модла за колачиња и редете ги колачињата на обложениот плех за печење.
Уживајте!
Оставете го да се олади во плехот 5 минути, а потоа префрлете на студено место.
Кога целосно ќе се олад, декорирајте со растопено темно чоколадо или со оваа здрава глазура.
0 Comments