Треба да напоменеме дека аспарагусот е една од најлековитите растенија која се користи и во Ајурведата. Аспарагус или Сатавари се препорачува за целосно женско здравје.
Состојки:
500 грама бел аспарагус
400 грама ориз за рижото
3 до 4 лажици ги
1/4 лимон, исцеден и рендана кора од лимон
2 лажички семе од ким
1 лажица шафраново масло
По вкус црн пипер и хималајска сол
Подготовка: Загрејте 2 литри вода до вриење. Излупете го аспарагусот, извадете го тврдиот крај и исечете го на мали парчиња. Додадете го шафрановот масло. Во голема тава, испржете го семето од ким додека не ја ослободи аромата. Бидете внимателни и не дозволувајте да изгорат. Додадете го ориз рижотото, сок од лимон, аспарагусот и малку кора од лимон и останатите состојки, добро промешајте и оставете го оризот да се пржи една минута. Додадете 250 мл врела вода и промешајте. Намалете ја топлината и вриејте додека мешате. Додадете чаша топла вода секој пат кога водата во садот ќе се апсорбира. Веднаш штом оризот од рижото е целосно зготвен и има кремаста конзистентност, вашето рижото е подготвено. Ако сакате, можете да изрендате одозгора малку кора од лимон и посипете со свеж грубо мелен црн пипер.
Добар апетит 🙂
0 Comments