Ајурведските рецепти за смути комбинираат овошје или зеленчук со едноставни билки и зачини кои го стимулираат варењето.
Тие исто така користат вода со собна температура и свежо (наместо замрзнато) овошје за да ги потикнат моќните освежителни квалитети во смути.
Комбинацијата на ајурведско смути ја минимизира секоја можна здравствена непријатност.
Ајурведските рецепти за смути се комбинирани за олеснување на варењето и следење на традиционалното знаење за комбинацијата на храна и сезонското конзумирање. Тие се исто така неверојатно вкусни и релаксирачки за умот и телото.
За жал, многу од храната што повеќето луѓе ја консумираат предизвикуваат нерамнотежи и можат да го нарушат варењето без разлика дали се свесни за тоа или не.
Смутињата се многу популарни затоа што луѓето веруваат дека се навистина здрави, но не-ајурведското смути е една од најнеизбалансираните намирници што можете да ги конзумирате.
Иако смутињата се лесни, тие се направени со сурова храна, а Ајурведата смета дека суровата храна е најтешка за јадење. Ова е причината зошто Ајурведата препорачува уживање во смуди кога дигестивната сила е посилна околу пладне, или барем рано во текот на денот.
Овошје и принципот на хранење
Според Ајурведа, овошјето се вкусува одвоено и на празен стомак. Ве охрабруваме да го пробате овој едноставен принцип на комбинација на храна и да видите дали се менува нешто кај вас и како се чувствувате.
За некои луѓе со многу силна дигестија, комбинацијата на храна не е важна, но за повеќето луѓе може да направи голема разликата.
Причината за овој принцип на внес само на овошје е тоа што тоа се вари прилично брзо (30 минути).
Мешањето овошје со друга храна го продолжува времето на варење, всушност може да ја попречи способноста на телото да го свари овошјето, а различните видови храна бараат различни дигестивни ензими.
Опасност е дека мешањето овошје со друга храна може да го збуни вашето тело и да доведе до производство на токсини. Мора да напоменеме дека ова не влијае врз сите. За луѓето со многу силна дигестија, ова не е голем проблем.
Ајурведските рецепти за смути понекогаш имаат исклучоци од правилото само овошје, но тие се направени свесно и наменски. Потребно е да напоменеме дека треба да се користи исклучиво сезонско овошје и локално кое расте во непосредна близина.
Сакате рецепт?
Тогаш споделете го слендиов пост со вашите пријатели!
Малина, јагода, боровинка, капина го зајакнуваат имунитетот и помагаат во борбата против разни инфекции и болести. Го поттикнуваат здравјето на срцето и помагаат во намалување на високиот холестерол, благодарение на антиоксидантните својства. Според Ајурведата, тиа се корисна при запек благодарение на нивните ребалансирачки и лаксативни својства на Вата дошата. Смутито од зрнесто овошје е вкусно кремасто смути, спакувано со богат вкус на јагода.
Состојки:
-1 чаша чисти и сецкани јагоди или други зрнести овошја
-½ шолја кокосово / оризово / овесно / бадемово млеко
-1 банана
-1/2 лажичка кардамом
Инструкции:
-Исечете ги овошките и додадете ги во блендер или миксер.
-Додадете 1 сечкана банана.
-Додадете ½ чаша растително млеко
-Ако сакате, можете да додадете засладувач како што е сируп од агава, џагари, кокосов шеќер или мед. За да го збогатите вкусот додаете кардамом.
-Мешајте додека не добиете хомогена смеса.
-Сервирајте во чаши и послужете го смутито со парчиња ос овошјето.
Њам …. Њам ….
Органски кардамом во прав 200гр
Вата
0 Comments