fbpx
Кравјо млеко – отров или лек?

Кравјо млеко – отров или лек?

by | Јан 10, 2022 | 0 comments

Животот започнува со плачење, а потоа се одржува со млеко. Млекото е нашата прва храна во животот и не е ни чудо што светот е толку зависен од него. Се смета за една од највредните намирници во Ајурведата, исто како Ги масло и мед. Мајчиното млеко ги содржи сите хранливи материи неопходни за развојот на бебето. За жал, современото општество повеќе не го цени квалитетот на млекото. Во минатото, здравото домашно млеко било лесно достапно и мајките им го давале на своите деца поради неговата хранлива вредност. Денес ситуацијата се менува и продавниците нудат огромен избор на различни пијалоци. Многу од овие пијалоци се „збогатени“ со индустриски витамини и засладени со вештачки шеќери. За жал, децата со благослов на родителите ги избираат како прва опција, а млекото останува запоставено. Прочитајте што мисли за млекото древната индиска медицина – Ајурведата.

Кравјо млеко – отров или мелем за организмот?

Ајурведата ги знае придобивките од млекото од различни видови цицачи. Сепак, кравјото млеко е најважно и најхранливо за човекот, бидејќи најмногу наликува на мајчиното млеко. Кога станува збор за кравјо млеко, Ајурведата зборува за млекото на домашните, а не за индустриските крави. На пример, во Азија ова се автохтони видови Bos indicus, а не нови хибридни видови како Џерси и Холштајн.

Придобивките од млекото според Ајурведата: Вареното и изладено млеко ја смирува пита дошата. Вареното и топло млеко ја смирува кафавата. Вареното млеко е силно и мрсно – одлично за зајакнување и подмладување на телото. Невареното млеко од цицачи создава токсини, но мајчиното млеко не се вари бидејќи се расипува кога се готви. Поради влијанието на месечината и ноќната неактивност на животното, млекото молзено наутро според ајурведата е тешко, забавува и ја зголемува тежината. Поради влијанието на сончевите зраци и секојдневната активност на животното, млекото наутро ја намалува слабоста, добро е за очите и ги смирува вата и пита. За жал, од времето на индустријализацијата наваму, многу нови видови крави се вештачки добиени со вкрстување. Млекото стана достапно за секого, но по пат ги загуби своите важни својства. Наместо својства кои го поттикнуваат животот, млекото стана извор на здравствени проблеми. Така, денес протеинот во млекото на модерните крави е А1, додека млекото на домородните азиски говеда содржи протеин А2. Најчеста болест поврзана со млекото на модерните крави е нетолеранцијата на лактоза. Се разви како резултат на долгорочно консумирање млеко од хибридни крави, што го ослабува варењето. Исто така, може да развиете нетолеранција на лактоза со лоша комбинација на млеко и млечни производи со друга храна. Храна некомпатибилна со млеко се риба, сол или која било солена храна, јогурт, сирење и кисело овошје. Ајурведата знае лек за нетолеранција на лактоза, а тоа е козјо млеко. Науката го потврдува ајурведскиот став. Значи, знаеме дека кравјото млеко е богато со протеинот казеин, кој речиси го нема во козјото млеко.

Како правилно да се консумира кравјо млеко

Пијте млеко од локални крави од вашето подрачје, а не од хибридни видови. Секогаш варете го млекото на тивок оган. Ако имате блага нетолеранција, зовријте млеко со еднаква или двојна количина вода и почекајте да испари водата. За да го направите млекото лесно сварливо, гответе го со билки познати во ајурведата како 5 мали корени: (Laghu pancamula). Тоа се Бабин заб (Tribulus terrestris), Кантакари (Solanum surattense), Брухати (Solanum anguivi), Прусни парни (Uraria picta) и Сали парни (Oryga sativa).

Ако страдате од дијабетес или проблеми со мокрењето – не консумирајте млеко!

Ако страдате од долготрајни хронични трески, консумирајте повеќе млеко, но ако треската е зачестенај – тогаш консумирањето млеко е забрането.

Видовите Вата и питатреба редовно да земаат млеко, а типовите кафа само повремено.

Зачини кои ќе ги зголемат придобивките од млекото

Можете да додадете некои од овие зачини или храна во млекото за да ги зголемите неговите придобивки.

Предложени рецепти за 1 чаша млеко, а секој од нив може да се подготви многу лесно и брзо.

Црн пипер – против анемија. Пред спиење – додадете 1/8 кафена лажичка.

Куркума – за имунитет и против настинки. Додадете ¼ лажички прав.

Ѓумбир – за подобро варење. Додадете 1 см сечкан ѓумбир.

Шафран – за поубав тен. Додадете прстофат.

Свети босилек (тулси) – против респираторни проблеми. Додадете 6-8 листови.

Мед – за зајакнување. Додадете 1 лажичка во млекото на собна температура.

Кардамом – за детоксикација. Сварете млеко со неколку семки или 1/2 лажичка кардамом.

Цимет – против чир, дигестивни проблеми. Додадете 1/4 лажичка во млекото на собна температура.  

Ајурведско инфузирано шафраново масло

Органска куркума во прав 200гр

Вата

Питта

Кафа

 

Пречистен путер Ги (Ghee)

Tulasi

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...