Ајурведска тајна на јадење овошје на здрав начин

Овошјето е меѓу најздравите намирници. Но, можеме да ги искористиме максималните придобивки само ако ги јадеме во вистинско време и на вистински начин. Правите голема разлика во начинот на кој ги консумирате. Кога станува збор за овошјето, Ајурведата поставува неколку правила за јадење. Еве неколку правила како може и не може да се консумира оваа здрава храна.

НЕ мешајте слатко овошје со млеко. Ајурведата сугерира дека овошјето кое не е слатко, туку е кисело, не треба да се меша со млеко бидејќи може да го скисели. Дури и бананата, и покрај тоа што е слатка, не треба да ја мешате со млеко затоа што станува многу тешка и не се апсорбира лесно од цревата.

НЕ јадете овошје веднаш по оброците. Ајурведата е категорична во јадењето овошје после јадење, без оглед во кое време од денот. Главната причина е што јадењето овошје може директно да го прекине тековното варење на веќе изедената храна. Затоа, јадењето овошје после оборк може да доведе до ферментација на храна во желудникот што влијае на целокупното здравје на дигестивниот систем. Може да предизвика киселост, гасови и варење.

НЕ мешајте зеленчук со овошје. И овошјето и зеленчукот се вари со различна брзина, па затоа јадењето заедно не е мудра идеја.

НЕ купувајте спакувани, готови сокови. Природната сладост и вкус на овошјето се неговите најхранливи аспекти. Сепак, спакуваните сокови достапни на пазарот често содржат вештачки засладувачи и конзерванси. Според Ајурведата консумирајте ги соковите во рок од неколку минути по екстракцијата. Складирањето сокови предизвикува губење на хранливоста во исхраната, а исто така стануваат кисели.

Јадете овошје наутро. Според Ајурведата, најдобро време за јадење овошје е наутро. Повеќето овошја, освен агруми, можат да се јадат на празен стомак, како што се банани, круши и праски. Јаболките се особено добри за консумирање наутро бидејќи се преполни со хранливи материи кои помагаат одржувајќи ги цревата здрави. Во зима, јадењето варено или парено овошје како јаболка, круши е исклучително корисно.

Јадете овошје како главно јадење или како здрави закуски. Секогаш се препорачува да се јаде малку овошје пред главните оброците бидејќи варење трае помалку време. Тие исто така прават да се чувствувате сити, што ве спречува да се прејадете за време на оброкот.

 

Written by Ayurveda

April 1, 2021

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и...