Сите ние сме родени со единствена конституција – тип. Според Ајурведата, нашето тело се состои од пет елементи и три доши (биодинамички сили) – Вата, Пита и Кафа. Кога овие три доши се во рамнотежа, тие одговараат на сопствените физички и ментални особини и како резултат на тоа, уживаме во добро здравје. Нерамнотежата може да се должи на неправилна исхрана, влијание на различни периоди во денот и сезона меѓу другото. Ајурведата ви помага да го разберете типот на вашето тело и како да ги спречите и елиминирате болестите. Ова се прави со управување со вашата исхрана и начинот на живот според вашиот тип.
Знаци на нерамнотежа на пита:
Често се чувствувате гладни и жедни
Подложни на мигрена и јаки главоболки
Вртоглавица и нестабилност
Топли бранови и горештини
Чувство на гадење при пропуштање на оброци
Ако вашиот одговор е да, тогаш можеби имате нерамнотежа на пита доша. Она што ви треба се рецепти за правилна исхрана за смирување на пита.
Совет: Јадете горчлива, адстрингентна храна со сладок вкус за да ја балансирате вашата пита-доша.
Диететските рецепти може да содржат млеко и Ги масло. Јадете ги вашите оброци редовно. Водете рутина и грижа за храната. Вклучете слатко овошје во вашата диета и рецепти за балансирање на пита.
Горчливо-слатка салата за смирување на пита доша
Состојки:
1 чаша црвена или бела киноа
2 чаши вода
1 голем лимон
¼ лажичка (лажичка) мелен коријандер
¼ лажиче. мелен ким
¼ лажиче црвен пипер
2 средно цврсто зрели плодови, излупени и исечени на парчиња од половина сантиметар
Свежо мелен црн пипер и сол по вкус
Како да се подготви: киноата добро измијте ја со ладна вода. Гответе ја киноата со вода додека не набрекне. Процедете го и оставете го да се излади. Исечете го и додадете го овошјето или зеленчукот, а врз него исцедете го лимонот. Додадете ги сите зачини и сол по вкус и послужете.
Предлози: Општо земено, повеќето слатки и горчливи зеленчуци може да се користат за рецептите за пита доша. Можете да изберете од овие зеленчуци – цвекло, брокула, зелка, карфиол, целер, краставица, боранија, лиснат зеленчук, зелена салата, бамја, грашок, пиперки, слатки и бели компири, калинки, сливи, и суво грозје. Како дел од преливот за салата, можете да изберете Ги масло, црн пипер, ѓумбир, сецкан босилек и сол.
0 Comments