Храната со сладок вкус спаѓа во групата сатвички, хранливи, поттикнувачки и смирувачки јадења. Во ајурведата десертите често се јадат пред главниот оброк, бидејќи сладоста го стимулира дигестивниот оган (Агни) и во исто време ја смирува
пита дошата. Летото е време на пита дошата.
Полумрзнато манго
(за 4 лица)
2 зрели манго плодови или соодветна манго пулпа
250 мл крем вегански
малку вода од роза
прстофат кардамон, цимет, ванила, јаворов сируп по вкус, стевија или мед како засладувачи
Излупете го мангото, извадете го семето и изблендирајте. Изматете го кремот додека не се зацврсти. Измешајте го манго пирето или манго пулпата, кремот, розавата вода, зачините и засладуваќите по избор, неколку минути заедно.
Ставете ја мешавината од манго во сад што е отпорен на замрзнување, а полумрзнатото овошје или сладоледот е добро за регулација на пита дошата од ајурведска гледна точка. Препорачливо е за Вата и Кафа само во мали количини и само во многу топли лета.
Оставете го да замрзне околу 1 час во замрзнувач / или убаво да се излади. Извадете и повторно измешајте добро, за да не се формираат кристали од мраз одозгоре, а полумрзнатата храна останува кремаста.
Во ајурведското готвење, млекото не се препорачува за варијации на “десерт” во комбинација со овошје. Исто така, за кремите и пудинзите, мешавина од вода-крем или оризово млеко се претпочита како полесна варијанта.
Семето од мангото изтолчено и измелено се користи во ајурведата за лекување од неизлечиви паразити.
Споделете корисна содржина со вашите најблиски 🙂
0 Comments