Навикнати сме да користиме цимет во готвењето, како пријатен зачин кој мириса и предизвикува апетит, но малкумина знаат дека кардамом е лековито растение и може да се користи за разни болести. Тој е добар за: чистење, стимулирање и антисептичко дејство. Ја смирува Вата дошата (енергија на воздухот во телото) и Кафа (енергија на вода), луѓето со јака Пита (енергија на оган) да го користат поретко, бидејќи тие го зголемуваат метаболизмот. Добро е да се користат кај настинки, бидејќи циметот и кардамомот имаат ефект на затоплување и го олеснува варењето. Цимет + кардамом + ѓумбир + каранфилче+куркума+црн пипер се готват заедно и се користат како чај при настинка или варење, овој чај како лек се користи во мали дози, доволно е по 1 прстофат од сите.
Кај брзо олеснување при прејадување се препорачува Трифала.
Кај проблеми со варењето се препорачува Билва
0 Comments