Детоксицирај го телото според ајурведа оваа пролет
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Детоксицирај го телото според ајурведа оваа пролет

Детоксицирај го телото според ајурведа оваа пролет

by | Mar 30, 2021 | 0 comments

Исчистете ги сите делови од вашиот живот оваа сезона со сеопфатниот план на ајурведскиот доктор Авишек Мишра кој честопати престојува кај нас.Направете брза детоксикација на вашиот ум, тело за да заблесне душата. Ова може да изненади, но токсините не се наоѓаат само во загадувањето на воздухот и нездравата храна. Па зошто да не ги исчистите сите делови од вашиот живот оваа пролет за да постигнете вистинско чувство на олеснување, обновување и јасност.

Направете сопствен план и диета.

„Кога се прочистуваме на пролет, согоруваме се од зимата, ги чистиме тешките остатоци од кафа дошата, елементите на вода и земја“, вели др. Авишек. „Ова е причина зошто имаме желба да јадеме полесно и да се детоксицираме“. Како што преминуваме во нова сезона, тој препорачува да се јаде повеќе варен зеленчук, да се пијат ретки супи за чистење и да се намали тешката, токсична храна, вклучувајќи пржена храна, заситени масти, млечни производи, шеќер, алкохол и житарки. И, ако зимава сте претерале, пробајте двонеделна детоксикација за да го ресетирате вашето тело.

Јадете горчлива храна.

Горчливата храна има својства за чистење на крвта и црниот дроб. Таа го поттикнува тоа „затнато“ чувство и го олеснуваат варењето. Д-р Авишек препорачува конзумирање на горчеливи зеленчуци, најчесто варен или суров. Неколку опции се: ендивија, трупки, горчлива диња, ротквица, дајкон, зеленило од глуварче и т.н. Постојано пијте топли течности во текот на денот за да помогнете во согорувањето на Кафа дошата, почнувајќи со топла вода наутро. Билни чаеви кои треба да ги пиеме се: коприва, глуварче, анасон и нане. Ако сте зимурливи, можете да додадете ѓумбир, со ставање свеж ѓумбир во вода 20 минути, процедете и пијте.

Додадете мед во не многу топла вода.

Кога се користи правилно, медот ја растопува амата (токсините) од внатрешноста на телото, според Ајурведата. Ако немате големи нерамнотежи на Пита или Вата или алергија од амброзија или мед, локалниот органски суров мед може да понуди големо природно ослободување од алергии, бидејќи со текот на времето испорачува алергени во мала доза и може да создаде природен имунитет. За подобро влијание, започнете неколку месеци пред сезоната на алергии. Додадете 1/2 лажица во топла (не вруќа) вода наутро помеѓу 6-10 часот и пијте.

Јадете лесна зеленчукова супа.

Можете да додадете и зеленчуци во оваа супа, да ги испасирате или да пиете супа на страна додека јадете зеленчук. Д-р Авишек препорачува вклучување на разни зеленчуци на пареа и супа. Изберете: 1 плод од коренест зеленчук , 1 зељесто, 1 крстолесто зеленчук, 1 од горчлив вид на зеленчук. На пример: моркови, брокула, блитва и трупка.

Внимавајте на внесот на сол и масло.

Користете масла само откако ќе ги сварите зеленчуците. Користете розова хималајска сол за да ја зачините вашата храна заради високата содржина на минерали.

Зголемете го внесот на зачински билки.

Користете зачини како: коријандер, анасон, куркума, ким и свежо нане. Можете да додадете зачини во прав директно на вашите зеленчуци во јадењето.

Исчистете го вашето тело движејќи се.

Движењето е клучно за чистење на телтото и детокс. Стагнацијата е смрт “, вели д-р Авишек. „Пролетта ќе ве придвижи сакале или не. Разбудете се од силата на природата “. Додека се прочистувате, исто така можете да го забавите умот со забавување на мислите, фокусирањето на внимателно вежбање на техники со длабоко дишење.

Движете го, извртувајте го и истегнувајте го телото.

Движете го вашето тело помеѓу 6-10 часот наутро (време на доминантна кафа доша) за да ја поттикнете вашата енергија да тече на почетокот на денот. Практикувајте јога дома, останете во јога позите подолго (најмалку 10 вдишувања) со уџаи здив. Исполнете го целото тело со кислород и исфрлете ги токсините практикувајќи повеќе пози со усукувања. Прошетајте секој ден во природа, давајќи им простор на умот и на телото.

Правете солени бањи додавајќи есенцијални масла и масажа со билни прашоци.

Овие бањи активираат движењето на течностите во ткивата и го зголемуваат потењето. Сулфурната компонента на солите е одличен агенс за детоксикација. „Оваа бања го детоксицира целото тело, но исто така ги опушта вашите мускули и е одлична по напорен тренинг или долг ден!“ Вели д-р Авишек. Ако можете да останете подолго во вашата бања, уште подобро. Започнете со ½ шолја сол, 5 капки есенцијални масла од лаванда, портокал и лимон, и секој ден полека зголемувајќи ја количината додека можете да толерирате. Намалете ако имате симптоми како што се срцеви палпации или вртоглавица на кое било ниво. Започнете полека и зголемувајте го времето на најмалку 20 минути без симптоми.

Редовно барем 3 пати во неделата практикувајте Удвартана третман со билен прав. На овој начин лесно ќе ја разбиете поткожната нечистотија, токсините, мастите и стриите.

Удвартана

Ајурведско органско есенцијално масло – лаванда

Ајурведско органско есенцијално масло – портокал

Ајурведско органско есенцијално масло – лимон

Органска куркума во прав 200гр

 

Вата

Питта

Кафа

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...