Применувајте ги златните ајурведски правила:
-Јадете секој ден во исто време
-Обидете се да јадете само свежо подготвена храна, а не да готвите за неколку дена однапред.
-Планирајте основен оброк за ручек кога дигестивниот оган (агни) целосно гори.
-Јадете мирно, во убава атмосфера, без брзање. Џвакајте го секој залак добро.
-Пред оброкот, смирете го умот, медитирајте и благословете ја храната.
-Не јадете ако сте лути или во лошо расположение.
-Во просек, потребни се три до шест часа помеѓу оброците. Во овој период, можете да јадете свежо овошје или зеленчук или да овошен сок.
-По јадење, одморете десет минути, а потоа продолжете со активност.
-Не пијте пијалоци за време на оброкот (особено газирани и ладни).
-Подгответе ја вашата храна што е можно почесто со вашата омилена музика и во друштво на вашите најблиски.
-Избегнувајте да читате весници и да гледате телевизија за време на оброците, фокусирајте се на храната
-Запомнете дека начинот на живот е прашање на избор
-Нашето тело е наш партнер кој ни е даден во овој живот. Важно е да ги градиме нашите односи со нашето тело врз доверба,љубов и почит.
-Треба да избереме храна не според калориите кои ги содржи, туку според тоа како се чувствуваме после таа храна.
-Целосно да преземеме одговорност за нашето здравје, да направиме промени во нашата исхрана и да оствариме добра врска со самите нас. Правилниот начин на исхрана ќе ни помогне да живееме во хармонија со себе и да го одржуваме здравјето.
0 Comments